StoryEditorOCM
SvijetOpći sabor bez iznenađenja

Iz Predsjedništva HDZ-a uklonjeni i posljednji Karamarkovi ljudi: Plenković uspostavio punu kontrolu nad strankom i predstavio koncept ‘modernog suverenizma‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
11. lipnja 2022. - 17:59

Šest godina nakon što je izrekao svoju znamenitu rečenicu da stranka ne može biti talac jednog čovjeka, Andrej Plenković konačno je uspostavio punu kontrolu nad HDZ-om.

Nakon 19. Općeg sabora vladajuće stranke, održanog u subotu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, kadrovi izabrani u doba Tomislava Karamarka više nisu u Predsjedništvu HDZ-a. Prednost je dobilo deset novih imena, u pravilu lokalnih izbornih pobjednika, od splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana do Anđelka Stričaka, koji je HDZ vratio na vlast u Varaždinskoj županiji nakon 20 godina posta.

image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Novi suverenizam

– Za dio agresivnih na lijevom političkom spektru bit ćemo korumpirani politički lopovi. S dijela desnog spektra dolaze zli komentari koji HDZ nazivaju neprijateljem hrvatskog naroda u BiH. Želimo usidriti naše politike u domoljubnim, državotvornim, narodnjačkim i univerzalnim humanističkim vrijednostima. Danas djelujemo na temelju političke doktrine prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i prilagođavamo je izazovima našeg vremena – neke su od glavnih Plenkovićevih poruka, koji je HDZ definirao kroz koncept "novog modernog suverenizma". I kao stranku koja je, 33 godine od svojeg osnivanja, "najsnažnija i najveća politička snaga u Hrvatskoj".

Pritom je naglasio da je politička stabilnost ključni cilj HDZ-a.

– HDZ nitko neće ucjenjivati. Stalno postoje napori da nas dovedu u škare s partnerima, ali bez uspjeha jer je naša suradnja utemeljena na obostranom povjerenju. Bez te političke stabilnosti Hrvatska ne bi ulazila ni u euro-područje, ni u Schengen, ne bi bilo odluke o nabavi borbenih zrakoplova Rafale ni terminala za ukapljeni plin na Krku, koji jamči neovisnost od ruskog plina. Hrvatska postaje energetsko središte – ustvrdio je Plenković u govoru koji je trajao sat vremena i koji je bio popraćen velikim pljeskom.

Izostanak Karamarka

Premijer je uputio poruku i susjedima.

– Hrvatska se u Domovinskom ratu branila od velikosrpske agresije Miloševićeva režima i Vlada i HDZ neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede tužiteljstva Srbije ili BiH dižu optužnice protiv hrvatskih zapovjednika, generala ili pilota u "Bljesku" i "Oluji". Hrvatska država i svi mi stojimo uz naše heroje – naglasio je Plenković.

image

Franjo Gregurić i Vladimir Šeks 

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Na Sabor HDZ-a vrh je stranke pozvao i bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka, očito želeći napraviti odmak od prakse isključivanja bivših HDZ-ovih vođa. Karamarko se, međutim, nije pojavio u "Lisinskom". Očito procjenjujući da ovo ipak nije njegovo vrijeme.

Za 10 mjesta u Predsjedništvu pristiglo je samo 10 kandidatura, što znači da se nitko izvan Plenkovićeva kruga nije čak ni kandidirao. Za 40 mjesta u Nacionalnom odboru ipak je na koncu pristiglo 55 kandidatura, pa su izaslanici – njih oko dvije tisuće – imali priliku birati između više imena.

Osim u kuloarima, nitko od HDZ-ovaca nije za govornicom komentirao ruku podrške koju je vladajuća stranka pružila "svim zajednicama obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti".

Nova imena: I Boban među izabranima

Nova imena u Predsjedništvu HDZ-a su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, predsjednik zadarskog HDZ-a Šime Erlić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović iz Slavonije, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, varaždinski župan Anđelko Stričak, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te ličko-senjski župan Ernest Petry.

Gosti iz regije 

U "Lisinski" su došli i brojni gosti: potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u novom sazivu srpske Narodne skupštine Tomislav Žigmanov, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ministar u vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić.

Dragan Čović: Hrvati jedini za EU

– Danas moramo vrlo jasno kazati da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u BiH, jedinog koji okuplja ono što je danas potpuno razlučeno u BiH. Jedini koji zagovara euroatlanski put u BiH, jedini koji snažno, otvoreno, vrlo glasno i nedvosmisleno slijedi sve standarde EU-a i ono što je dogovoreno zagovara i naša sestrinska stranka – hrvatski HDZ – ustvrdio je u svojem pozdravnom govoru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. On je podsjetio da u BiH ne funkcioniraju ni Predsjedništvo, ni Vijeće ministara, ni Parlamentarna skupština BiH.

– To je iskušenje koje nismo imali od Daytona, od 1995. godine, od Domovinskog rata na ovakvoj razini. Hrvati su izloženi pokušaju majorizacije, na što smo morali odgovoriti organiziranjem Hrvatskog narodnog sabora BiH. Mi želimo institucionalno i prostorno reorganizirati BiH, ali sukladno Ustavu BiH – zaključio je Čović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 09:34