StoryEditorOCM
Svijetzapadna krila

Iz Amerike će u Ukrajinu i F-16? Obuka pilota je odobrena, Kijev tvrdi da je odabrana i nova letjelica

Piše D.K.
25. siječnja 2023. - 13:34

Ukrajinski piloti posjetili su SAD i već je odabran tip zrakoplova koji će biti isporučen Ukrajini, objavio je nedavno glavni glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Yuri Ignat. Anonimni ukrajinski obrambeni i vojni stručnjak iz Kijeva objasnio je za portal The War Zone da bi na temelju koncepta razvoja ukrajinskih zračnih snaga višenamjenski zrakoplov kojega trebaju mogao biti ‘neka od varijanti američkog borbenog aviona F-16‘.

Procjena je posve u skladu s onim što je glasnogovornik ukrajinskog borbenog zrakoplovstva Yuri Ignat ranije izjavio za Air Force Magazine. Rekao je da bi dvije eskadrile F-16, od po 12 zrakoplova plus rezerve, bile za početak dovoljne da pomognu u ratnom preokretu protiv ruskih zračnih snaga. Ukrajina, rečeno je ovome specijaliziranom časopisu, ima najmanje 30 pilota s dovoljno znanja engleskog jezika da otputuju u SAD na obuku pilota borbenih aviona, zajedno s odgovarajućim inženjerima i timovima za održavanje.

"Da naučimo prvu fazu polijetanja i slijetanja i letenja od točke A do točke B trebat će nam nekoliko tjedana, no da naučimo kako se boriti na ovim strojevima i kako koristiti njihove rakete trebati će barem oko šest mjeseci", objavio je glasnogovornik ukrajinskog borbenog zrakoplovstva putem videopoziva iz grada Vinice.

image
Kenzo Tribouillard/Afp

Glasnogovornik Pentagona izjavio je medijima da nema ništa za objaviti po pitanju odobrenja SAD-a o isporuci borbenih zrakoplova Ukrajini. "Nije mi poznato da se ijedan ukrajinski pilot trenutačno obučava u Sjedinjenim Državama, unatoč onome što govore izvještaji stranih medija", rekao je brigadni general Pat Ryder na zadnjoj konferenciji za novinare američkog ministarstva obrane. Pregovori o ukrajinskoj nabavci F-16 i obuci pilota očito su još u fazi prilične konspiracije. Iako je odluka američkog Zastupničkog doma u obrambenim planovima za 2023. pozvala na financiranje obuke ukrajinskih pilota na američkim borbenim zrakoplovima, konkretna formulacija o tome još se nije javno pojavila, iako je sam akt potpisao predsjednik Joe Biden.

Mogućnost opskrbe Ukrajine borbenim zrakoplovima F-16 nedavno je prva javno pokrenula Nizozemska. Dok je cijeli zapadni svijet iščekivao od Njemačke odluku o isporuci tenkova tipa Leopard 2, iz Nizozemske je plasirana zamisao o slanju zapadnih borbenih zrakoplova u Kijev, kako bi ih koristili ukrajinski piloti. Nizozemska vlada je službeno priopćila kako će razmotriti isporuku borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini ako ih vlada u Kijevu zatraži, a ideja je i tijekom parlamentarne rasprave dočekana ‘otvorenog uma‘.

image
Sakis Mitrolidis/Afp

Ukrajina je još prije rata htjela kupiti nove ili polovne zapadne borbene zrakoplove kako bi zamijenila svoju flotu zastarjelih aviona sovjetske proizvodnje, tipa Suhoj i MIG-29. Još su 2021. dužnosnici iz Kijeva pregovarali s Lockheed Martinom, proizvođačem F-16, koji im je nudio nove lovce ili modernizaciju rabljenih.

Nakon nedavne odluke američke vlade o isporuci desetaka tenkova M1 Abrams Ukrajini, ni skora odluka Washingtona o isporuci F-16 ne bi više nikoga previše iznenadila. U ožujku prošle godine, samo nekoliko tjedana nakon ruske invazije na Ukrajinu, Poljska je Kijevu nudila svoju cijelu flotu MiG-ova 29 u zamjenu za F-16 iz SAD-a. Tada je Pentagon ocijenio kako ta ponuda nije održiva i da za NATO „predstavlja ozbiljnu zabrinutost“. Pretpostavka je da nisu htjeli modernizirane upravljačke sustave poljskih MiG-ova, prerađenih po NATO standardu, izložiti padu u ruske ruke. 

Međutim, u mjesecima koji su uslijedili Ukrajina je izvela vrlo uspješne protunapade na rusku stranu i Kijevu je donirano puno teškog oružja koje je u početku bilo pod potpunim američkim i zapadnim embargom, uključujući Himarse, borbene oklopnjake i tenkove. Kao odsudan za službenu odluku o isporuci F-16 ili nekih drugih zapadnih zrakoplova Ukrajini spominjao se idući sastanak NATO partnera u američkoj zračnoj bazi Ramstein koji bi se trebao održati sredinom veljače.

Slavni ukrajinski pilot Vadim Vorošilov, pozivnog znaka ‘Karaya‘ također je nedavno u razgovoru za Ukrajinsku pravdu naglasio kako bi paralizirali neprijatelje u ukrajinskom zračnom prostoru kad bi dobili zapadne bombardere. 

- Potrebne su nam masivni zrakoplovi kao što je F-16. Ja sam njihov pobornik jer je njihovo tržište veliko, pa nema problema sa servisiranjem i municijom… Naravno, postoje letjelice koje su, rekao bih, gotovo savršene po borbenim sposobnostima. To su F-22 i F-35. Ali trenutno bi F-16 uvelike popravio situaciju i pomogao našim obrambenim snagama - kazao je Vorošilov. 

image

Vadim Vorošilov "Karaya"

screenshot twitter
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 14:59