StoryEditorOCM
SvijetNOVE REGULE

Italija skinula Hrvatsku s ‘crvene liste‘: od sada kod susjeda bez nalaza s testiranja na Covid-19

8. listopada 2020. - 13:38

Prema informaciji koja se može pročitati na stranicama ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, a koju nam je iz Milana dojavila Splićanka Rea Karninčić, koja tamo živi i vlasnica je turističke agencije "Solo Croazia", od danas državljani RH mogu u Italiju putovati bez testa na Covid-19, kojega su morali imati od 12. kolovoza, ukoliko su htjeli ući u tu zemlju.

Preciznije, da bi ušli u Italiju morali su iz Hrvatske donjeti test na COVID ne stariji od 72 sata ili su u Italiju mogli ući, ali su se morali i obavezati da će test za COVID napraviti u Italiji u roku od 24 sata od ulaska u tu zemlju.

- To je velika stvar za sve u Hrvatskoj. Sada će naši ljudi moći bez testiranja uči u Italiju, a isto tako Talijani će moći, recimo, preko vikenda doći u Istru i nakon povratka u Italiju neće morati raditi test, rekla nam je Rea Karninčić.

Osim Hrvatske, s talijanske "crvene liste" su skinute Grčka i Malta, a na "crvenoj listi" je ostavljena Španjolska i pridodane su cijela Francuska (prije samo neke regije), Nizozemska, Belgija, Češka i Velika Britanija.

Službenu potvrdu ove informacije dobili smo i iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

- Uredbom Ministarstva zdravlja Talijanske Republike od 8. listopada 2020. godine, ukinuta je obveza testa za sve putnike koji iz Republike Hrvatske putuju u Italiju.

Jednako tako, svi putnici koji su boravili ili tranzitirali u posljednjih 14 dana u/kroz Belgiju, Francusku, Nizozemsku, Ujedinjenu Kraljevinu Velike Britanije i Irske, Češku i Španjolsku obavezni su a) predočiti negativan test obavljen putem brisa na COVID-19, ne stariji od 72 sata ili b) nakon dolaska u Italiju, unutar 48 sati, podvrgnuti se bris testu - poručuju iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2023 07:50