Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SvijetKAKVA NOĆ

Italija podrhtava: 24 slabija potresa u Ferrari, 3000 raseljenih na kiši i vjetru

Piše PSD.
21. svibnja 2012. - 14:47
Dvadesetčetiri nova slabija potresa magnitude do 3,7 pogodila su noću na ponedjeljak pokrajinu Ferraru u sjeveroistočnoj talijanskoj regiji Emilia Romagna nakon snažna potresa u nedjelju rano ujutro zbog čega je 3.000 ljudi napustilo svoje domove.

Većina naknadnih potresa dogodila se u zonama Mirandola, San Felice i Finale Emilia, koje su najteže pogođene prvim snažnim potresom u nedjelju u 4 sata ujutro u kojem šest osoba poginulo, 50-ak je ozlijeđenih, a materijalna šteta je golema u toj regiji bogate kulturne baštine.

Stotine stanovnika provele su noć među ruševinama, u sportskim dvoranama i ponedjeljak ujutro dočekale kišu, olujni vjetar i nevrijeme.

Brojni su stanovnici noć proveli u automobilima na otvorenim parkiralištima strahujući od novih udara ili urušavanja oštećenih zidova. Noću su regiju pogodila 24 nova slabija potresa od kojih su četiri bila veća od 3 Richtera.
Naslovnice gotovo svih talijanskih dnevnika donose fotografije raspolovljenog tornja sa satom u regiji Finale Emilia i naslovima "Strah i bol" te "Noćna mora".

Teško oštećen toranj potpuno se urušio pod novim udarom u nedjelju poslije podne zbog čega je gradonačelnik Fernando Ferioli očajnički zavapio "Tisuću godina povijesti ode u vjetar".

Potres u nedjelju ujutro bio je magnitude 6, prema podacima Nacionalnog geofizičkog instituta, na 5,1 kilometara dubine s epicentrom u Finale Emilia, 36 kilometara sjeverno od Bologne. Među šestero žrtava četiri su radnika noćne smjene u tvornicama i dvije žene: stogodišnjakinja nađena pod ruševinama izolirane kuće te 37-godišnja Nijemica umrla od srčanog udara u trenutku potresa.

Predsjednik talijanske vlade Mario Monti ubrzao je povratak sa summita NATO-a iz Chicaga i u ponedjeljak se očekuje u domovini koja osim žrtava potresa oplakuje i 16-godišnju gimnazijku ubijenu u nerazjašnjenom atentata u Brindisiju na jugu Italije.

H

Izdvojeno