StoryEditor
Svijetvirus u kanalizaciji

Italija će pratiti otpadne vode radi ranog upozorenja na novi val koronavirusa

Piše Hina
8. srpnja 2020. - 20:47
Ilustracija/Hanza media

Italija planira pratiti otpadne vode diljem zemlje radi mogućeg ranog upozorenja na novi val širenja koronavirusa, objavio je u srijedu Nacionalni zdravstveni institut (ISS). 

Italija se želi pripremiti za mogući novi val koronavirusa. Jedna je od najteže pogođenih zemalja u pandemiji s 242.149 zaraženih i 34.914 mrtvih.

Praćenje otpadnih voda fokusirat će se na prioritetna područja poput turističkih odmarališta u prvoj fazi ovaj mjesec. U listopadu će se početi širiti na sve talijanske gradove. 

Projekt, koji će koordinirati ISS, provodit će regionalne agencije, lokalne zdravstvene vlasti, sveučilišta i 50 komunalnih poduzeća. Analizirat će se uzorci vode radi otkrivanja tragova koronavirusa u populaciji, navodi ISS.

"Ovaj pristup će moći predvidjeti gdje virus cirkulira u našoj zemlji", rekao je Luca Lucentini, direktor Odjela za kvalitetu vode ISS-a.

Prošli mjesec je ISS objavio da su znanstvenici pronašli tragove koronavirusa u otpadnim vodama Milana i Torina u prosincu 2019., sugerirajući da je covid-19 cirkulirao u sjevernoj Italiji i prije nego što je Kina potvrdila prve slučajeve zaraze. 

Istraživanja u Nizozemskoj, Francuskoj i Australiji također su otkrila tragove koronavirusa u kanalizaciji pa su mnoge zemlje počele analizirati otpadne vode radi praćenja bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 09:47