StoryEditor
SvijetNI ‘OBIČNA GRIPA‘ NIJE OBIČNA

Istraživanje pokazalo da virus gripe povećava opasnost od dobivanja Parkinsonove bolesti i do 90 posto. Moguće je i da korona radi isto

Piše PSD
16. studenog 2021. - 13:38

Infekcija gripom povezana je s naknadnom dijagnozom Parkinsonove bolesti više od 10 godina kasnije, što je ponovno pokrenulo dugotrajnu raspravu o tome povećava li virus gripe rizik od motoričkih poremećaja tijekom dugoročnog razdoblja.

U velikom harvardskom istraživanju otkriveno je da su izgledi za Parkinsona 15 godina nakon infekcije gripom povećani za otprilike 90 posto i za više od 70 posto ako se bolest pojavi 10 godina nakon virusa. 'Ova studija ni na koji način nije konačna, ali svakako sugerira da postoje potencijalne dugoročne posljedice gripe', poručuje znanstvenica Noelle M. Cocoros za Medscape Medical News.

Rasprava o tome je li gripa povezana s Parkinsonom traje još od pandemije gripe 1918. godine, kada su stručnjaci dokumentirali tu bolest kod prethodno inficiranih. Pokazalo se da ponekad postoji desetljećima duga pretklinička faza prije nego što pacijenti razviju tipične motoričke znakove ili nemotoričke simptome kao što su poremećaji spavanja i zatvor.

Istraživači su ispitivali povezanost s brojnim drugim vrstama infekcija, ali nisu vidjeli konzistentan trend tijekom vremena. Neke infekcije, na primjer, one gastrointestinalne, bile su povezane s Parkinsonom unutar 5 godina, ali se činilo da nakon više od 10 godina zapravo nema realne konekcije.

image
Bernd Thissen/ AFP

Iznimka mogu biti infekcije mokraćnog sustava (UTI), pošto istraživanja sugeriraju da pacijenti s Parkinsonom često imaju neurogeni mjehur. 'Ali moguće je da UTI mogu biti rani simptom Parkinsona, a ne uzročni čimbenik', rekla je Cocoros.

Još je uvijek nejasno kako gripa može dovesti do Parkinsona, ali moguće je da virus dospije u središnji živčani sustav, što rezultira neuroinflamacijom. Citokini koji nastaju kao odgovor na infekciju gripom mogu oštetiti mozak. 'Infekcija bi mogla biti početni 'udar' u sustavu, možda namještanje ljudi za Parkinsona', smatra Cocoros.

Što se tiče trenutne pandemije covida, neki su stručnjaci zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva Parkinsona u narednim desetljećima, a drugi pozivaju na prospektivno praćenje pacijenata s ovom infekcijom. Međutim, Cocoros je napomenula da genetski čimbenici i uvjeti okoliša također utječu na rizik. Izloženost pesticidima, život u ruralnom području, pitka voda iz bunara i ozljeda glave mogu povećati rizik od Parkinsonove bolesti, dok visoki unos kofeina, nikotina, alkohola i nesteroidnih protuupalnih lijekova može smanjiti rizik.

Profesor Wagle Shukla sa Sveučilišta Floride je komentirao da dizajn ove studije 'nije idealan' iz epidemiološke perspektive. 'Buduća istraživanja bi trebala uključivati ​​velike skupine praćene longitudinalno', ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. kolovoz 2022 22:32