StoryEditorOCM
Svijetislamska diktatura

Iranska vlast sprema brutalnu odmazdu zbog masovnih prosvjeda. Smrtna kazna za najmanje 24 prosvjednika, poznati reper već je ubijen

Piše Hina
10. prosinca 2022. - 09:52
Iranski reper Mohsen Shekari smaknut je u četvrtak, a bio je optužen za napad na sigurnosnog čuvara oružjem, poticanje na terorizam i blokiranje prometnicaAFP

Smrtna kazna prijeti najmanje 24 Iranaca zbog sudjelovanja u prosvjedima na kojima se kritizirala vlast, prema izvješću objavljenom u subotu.

Etemad, iranski dnevni list, objavio je popis koji su sastavile sudske vlasti, na kojem je 25 prosvjednika optuženih za "vođenje rata protiv Boga", što je optužba koja prema islamskom zakonu nosi smrtnu kaznu.

image

Iranska policija revna je u kontroli pravila odijevanja i gušenju prosvjeda

Behrouz Mehri/AFP

Reper Mohsen Shekari, koji se također nalazi na popisu, smaknut je u četvrtak, a bio je optužen za napad na sigurnosnog čuvara oružjem, poticanje na terorizam i blokiranje prometnice.

Sudske vlasti su najavile da će se pogubljenja nastaviti. Međutim, Etemad je u izvješću apelirao na sud da revidira smrtne kazne i izbjegne daljnja smaknuća.

image

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi pogubljenje smatra legitimnim odgovorom na nemire

AFP

Shekarijeva egzekucija je izazvala snažnu osudu u Iranu i u inozemstvu. No, iranski politički vođe, uključujući predsjednika Ebrahima Raisija, opisali su pogubljenje kao legitiman odgovor na nemire diljem zemlje.

Prosvjednici su prijetili odmazdom, dijeleći na društvenim mrežama poruku "Čekajte našu osvetu". Iranci u inozemstvu planiraju održati niz prosvjednih skupova na kraju tjedna.

image

Prosvjedi traju zbog smrti Mahse Amini, stradale zbog neadekvatnog nošenja hidžaba

Ozan Kose/Afp

Prosvjedi su prouzročeni smrću iranske Kurdinje Mahse Amini 16. rujna. Umrla je u policijskom pritvoru nakon što je uhićena zbog kršenja islamskog pravila odijevanja.

Pored međunarodnih sankcija vezanih uz iranski nuklearni program, Teheran se sada suočava i sa sankcijama zbog kršenja ljudskih prava.

image

Zbog pogubljenja očekuju se novi masovni prosvjedi širom svijeta

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 00:42