StoryEditorOCM
SvijetIzbori u Iranu

Iran ima novog predsjednika, kardiokirurga s portfeljem predizbornih obećanja koji ulijevaju nadu, prije svega za Iranke

Piše Vijesti SD
6. srpnja 2024. - 09:13
 

Masoud Pezeshkian pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Iranu, pobijedivši tvrdolinijaša Saeeda Jailija obećavši, pritom, da će "posegnuti" za zapadom i olakšati provođenje zakona o obaveznom nošenju marama.

Prema prebrojavanju glasova koje su objavile ovog jutra, Pezeshkian je osvojio prvo mjesto sa 16,3 miliona glasova, dok je njegov protukandidat imao oko tri milijuna manje od njega, piše klix.ba.

Pristalice Pezeshkiana, kardiokirurga i dugogodišnjeg zamjenika, izašli su na ulice Teherana i drugih gradova prije zore kako bi proslavili njegovu pobjedu nad Jailijem - kandidatu koji se dovodi u vezu sa iranskim vrhovnim vođom, piše Guardian.

image

AFP

Atta Kenare/Afp

U prvom krugu glasanja 28. lipnja zabilježena je najniža izlaznost u povijesti Islamske Republike od revolucije 1979. godine. Iranski dužnosnici dugo su ukazivali na odaziv kao znak podrške šijitskoj teokraciji u zemlji, koja je pod pritiskom nakon godina sankcija koje su slomile iransku ekonomiju, masovnih demonstracija i intenzivnih gušenja svih neistomišljenika.

Više od 61 milijuna Iranaca starijih od 18 godina imalo je pravo glasa, od kojih je oko 18 milijuna između 18 i 30 godina. Glasanje je trebalo završiti u 18 sati, ali je produženo do ponoći kako bi se povećalo učešće.

Pokojni predsjednik Ebrahim Raisi, koji je poginuo u padu helikoptera u svibnju, smatran je Khameneijevim štićenikom i potencijalnim nasljednikom na mjestu vrhovnog vođe. Dok Khamenei ostaje donositelj konačne odluke o državnim pitanjima, koji god čovjek na kraju pobijedi na predsjedničkom mjestu, mogao bi skrenuti vanjsku politiku zemlje prema konfrontaciji ili suradnji sa zapadom, piše klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 05:35