StoryEditorOCM
SvijetESKALACIJA NA POMOLU

Iran i Izrael se pripremaju, napadi na Siriju jasan su signal Teheranu: ‘Netanyahu si to ne smije dopustiti‘

Piše Željko Trkanjec
23. listopada 2023. - 00:01

Napad terorista palestinske militantne organizacije Hamas na jug Izraela pripreman je dulje od godinu dana, potvrđuje priručnik pronađen kod jednog od ubijenih. The Washington Post došao je u posjed dokumenta u čiju autentičnost ne sumnjaju obavještajni izvori koje je dnevni list kontaktirao.

Michael Milshtein, bivši šef Odjela za Palestince u izraelskoj vojnoj obavještajnoj službi, rekao je da ga ne čudi brutalnost napadača kad mu je predočeno da se na koricama priručnika nalazi slika palestinskog šeika Abdulaha Azzama koji je bio mentor Osame bin Ladena, osnivača terorističke skupine Al-Qa‘ida, koja je izvela teroristički napad na SAD 11. rujna 2001. Priručnik, uz niz očekivanih podataka, detaljizira gdje će ubod nožem izazvati sigurnu smrt: "vrat u području ključne kosti", "kralježnica" i "pod pazuhom".

Zapadna obala

Hamasovi teroristi, tako obučeni, dočekat će izraelsku vojsku kad stigne zapovijed da krene u kopnenu operaciju u pojas Gaze. Još uvijek, koliko se može zaključiti prema vijestima, traju pripremne radnje prije invazije koje se ne odnose samo na pojas Gaze. U tom kontekstu treba gledati napad na džamiju Al-Ansar u Jeninu, gradu na Zapadnoj obali kojom i dalje upravlja Palestinska samouprava. Izraelska vojska je navela da je u džamiji bilo "zapovjedno središte za planiranje napada" i "baza za njihovo izvođenje". Vojska dodaje da je ta "teroristička ćelija" u subotu 14. listopada organizirala napad pomoću eksplozivne naprave blizu zida koji Izrael razdvaja od Zapadne obale u kojemu nitko nije stradao.

Tijekom noći, prenosi izraelski dnevni list Ha‘aretz, izraelske obrambene snage (IDF) i unutarnja tajna služba Shin Bet uhitile su 46 Palestinaca na tom dijelu okupiranog teritorija među kojima je, tvrde, 27 operativaca Hamasa. Izraelska vlada je svjesna da bi, u slučaju jačeg utjecaja Hamasa i drugih militantnih skupina, u pitanje mogla doći vlast starog, bolesnog i sve manje utjecajnog Mahmuda Abbasa, što bi dovelo do unutarnjih borbi, slabljenja suradnje na sigurnosnoj razini te mogućeg otvorenog sukoba.

Preduhitrujućim napadima mogli bi se nazvati izraelski udari u nedjelju rano ujutro na zračne luke u Damasku i Alepu u Siriji. Državna sirijska novinska agencija (SANA) prenijela je da su raketni napadi rano u nedjelju bili istodobni, naleti su bili s Mediterana, zapadno od grada Latakije te s Golanske visoravni. Sirijsko ministarstvo prometa priopćilo je da su svi dolazni letovi za Damask i Alep preusmjereni na međunarodnu zračnu luku Latakiju jer su na oba aerodroma oštećene piste. Sirijski opservatorij za ljudska prava potvrdio je napade i rekao da je to treći put u 10 dana da je Izrael pogodio zračnu luku u Alepu. Drugi je to put da su simultano napadnuti Damask i Alep od 7. listopada kad je Hamas napao Izrael.

Scenarij koji podrazumijeva uključivanje Islamske Republike Iran, izravno ili, vjerojatnije, neizravno, u sukob pretpostavlja da će koristiti te zračne luke kako bi pružala logističku podršku snagama u sukobu s Izraelom. Poruka IDF-a je da će svaki takav pokušaj uzrokovati razorne posljedice. Širi pogled na regionalnu situaciju razlog je evakuiranju još 14 naselja na sjeveru Izraela uz granicu s Libanonom, iz kojeg bi napad mogao pokrenuti Hezbolah, šijitska militantna skupina, ali na jugu Libanona djeluje i Islamski džihad. Vlada premijera Benjamina Netanyahua, izravno odgovorna za pogibiju više od tisuću civila na jugu Izraela, ne smije dopustiti da se takav masakr ponovi.

Lavrov juri u Teheran

Napadi u Siriji su istodobno i reakcija na nedavne udare protiv ondje smještanih američkih snaga jer teokratski režim u Teheranu, koji kontrolira vlast u Damasku, ispituje spremnost Washingtona da se vojno uključi u sukob. Baza američkih snaga u Iraku u subotu je napadnuta besposadnom letjelicom, što je signal da bi, u slučaju eskalacije, šijitske milicije, koje su sa SAD-om surađivale u razbijanju terorističke skupine Islamska država, napale "okupatore", kako ih Teheran naziva. Vijest iz Moskve da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak posjetiti Teheran ne treba stoga čuditi: treba vidjeti što mule planiraju i koju korist iz toga može imati Rusija. Važno je da Iranci ne zaborave na potrebe ruske vojske.

Izrael nije odgovoran, ali Arape sada više nitko ne može razuvjeriti

Eksplozija u bolnici u Gazi nije bila posljedica izraelskog zračnog napada, već je vjerojatno prouzročena neispravnom palestinskom raketom, objavila je francuska vojna obavještajna služba (DRM) u petak. "Ne postoji ništa što bi nam dopuštalo da kažemo kako se radi o izraelskom napadu, ali najvjerojatniji (scenarij) je palestinska raketa", naveo je DRM. Krater je bio premali da bi ga prouzročio izraelski projektil, prema DRM-u. "Najvjerojatnija hipoteza je palestinska raketa koja je eksplodirala s punjenjem oko pet kilograma", rekli su iz DRM-a, dodajući kako su palestinske skupine imale takve rakete. Do istog zaključka došle su i kanadske službe: "Analiza koju je neovisno provelo Obavještajno zapovjedništvo kanadskih snaga pokazuje s visokim stupnjem pouzdanja da Izrael nije napao bolnicu Al-Ahli 17. listopada 2023.".

Informacije obavještajnih službi neće biti i od kakve pomoći u promjeni stavova javnog mnijenja u arapskim zemljama, jer se i velik dio zapadnih medija požurio za masakr obijediti izraelske snage, iako je poznato da su one postigle izuzetno visoku razinu preciznosti te, i kada bi gađale bolnicu, prije toga pozvale bi civile da ju napuste. Izraelski napadi izazvali su velik broj žrtava u pojasu Gaze, civilnih, Ha‘aretz uredno prenosi podatke palestinskih izvora: 4137 ubijenih, 13.000 ranjenih u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:48