StoryEditorOCM
SvijetPONAVLJAJUĆI KODOVI

Inženjeri ostali u čudu: iz dubokog svemira na Zemlju stiže zbunjujući niz kodiranih poruka. Otkriveno je tko ih šalje

Piše Vijesti SD
16. prosinca 2023. - 21:27

Inženjeri NASA-e navodno su ostali u čudu nakon što su primili zbunjujući niz kodiranih poruka s točke u svemiru udaljene gotovo 15 milijardi milja od Zemlje, objavile su američka svemirska agencija i časopis The Debrief.

Signali, koji se sastoje od čudne, ponavljajuće serije binarnog koda, dolazili su iz poznatog izvora: najudaljenijeg objekta od Zemlje kojega je načinio čovjek.

Prema podacima koji su se ovog tjedna pojavili na NASA-inom blogu posvećenom solarnoj aktivnosti, inženjeri su pokušavali riješiti problem koji se pojavio s jednim od tri računala na sondi Voyager 1.

Od kraja 1977. godine Voyager 1 provodi svoju misiju proučavanja vanjskog Sunčevog sustava i međuzvjezdanog prostora. Trenutno, daleka svemirska sonda ostaje u komunikaciji sa svog položaja nekoliko milijardi milja od Zemlje putem NASA-ine mreže.

Međutim, problem koji utječe na sustav podataka o letu (FDS) sonde sada utječe na njezinu sposobnost komuniciranja sa svojom jedinicom za telemetrijsku modulaciju (TMU), jednim od podsustava svemirske letjelice, što je sprječava da pošalje bilo kakve znanstvene podatke natrag na Zemlju.

Voyager 1 još uvijek prima informacije koje mu NASA-ini inženjeri šalju, a čini se da sonda još uvijek pokušava izvršavati naredbe, napisao je 12. prosinca Miles Hatfield iz NASA-inog Goddard Space Flight Centra.

FDS Voyagera 1 prvenstveno je opremljen za nadzor instrumenata svemirske letjelice i dohvaćanje podataka iz tih sustava, zajedno s prikupljanjem inženjerskih podataka koji prenose ukupne vitalne značajke sonde. Povremeno se te informacije kombiniraju u pakete podataka koje TMU letjelice šalje natrag NASA-i.

Generirane u binarnom kodu, te se poruke obično pojavljuju u standardnom nizu 1 i 0.

Međutim, NASA-inim inženjerima nedavno se učinilo da se dekodirani paketi podataka koje je slao Voyager 1 ponavljaju, kao da su neke funkcije TMU-a "zapele".

Prošlog vikenda inženjeri tima Voyager pokušali su ponovno pokrenuti FDS.

Međutim, trenutačni pokušaji obnove ostali su neuspješni i očekuje se da će se nastaviti raditi u tom smjeru.

Iako je NASA i dalje optimistična i vjeruje da će moći ponovno uspostaviti ispravnu komunikaciju, za to će biti potrebni dani ili čak nekoliko tjedana.

Jedan od problema s kojima se tim Voyagera suočava kako bi komunicirao sa zemaljskom svemirskom letjelicom koja pluta solidnom brzinom od 38.210 milja na sat na svom putu kroz međuzvjezdani prostor, ima veze s tehnologijom starom nekoliko desetljeća.

- Pronalaženje rješenja za izazove s kojima se sonde susreću često uključuje konzultacije s originalnim, desetljećima starim dokumentima koje su napisali inženjeri koji nisu predvidjeli probleme koji se danas javljaju. Stoga, potrebno je vrijeme da tim shvati kako će nova naredba utjecati na rad letjelice kako bi se izbjegle neželjene posljedice, napisao je Hatfield.

Sada dakle treba utvrditi jesu li naredbe za slanje Voyageru 1 sigurne, a potom čekati odgovore...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:20