StoryEditorOCM
SvijetDignitas

Insajderski izvještaj o tajnoj klinici, umireš ako si član: ‘Dođeš privatnim avionom, platiš 23 tisuće eura i onda...‘

Piše JL
19. prosinca 2023. - 22:30

Esther Rantzen otkrila je da se pridružila Dignitasu dok se bori s rakom pluća u četvrtom stadiju i da bi mogla tamo otići umrijeti, poput 650 Britanaca koji su odletjeli u Švicarsku kako bi okončali svoje živote u tajnoj klinici za potpomognuto samoubojstvo.

Priču o Dignitasu objavio je BBC, no taj dokumentarac izazvao je brojne pritužbe jer je pokazao trenutak u kojem se Simon Binner nasmiješio dok je dobivao barbiturat koji je izazvao njegovu komu i smrt.

Gledatelji su bili dirnuti do suza dok je puštao posljednju poruku svojoj supruzi prije nego što si je oduzeo život, govoreći: ‘Vrijeme i plima ne čekaju nikoga, volim te jako Debbie. Doviđenja.‘ Binner, koji je bio neizlječivo bolestan od agresivne bolesti motoričkih neurona, već je koristio svoj LinkedIn profil da objavi datume svoje smrti i pogreba u studenom 2015.

Smrt samo ako si član

Janet Appleyard iskoristila je životnu ušteđevinu od 20.000 funti kako bi u veljači 2021. otišla u Zürich privatnim avionom nakon iscrpljujućeg moždanog udara, koristeći kisik na svom posljednjem letu, a zatim taksijem do Dignitasa.

Preminula je mirno nakon uzimanja droga koje su joj dokrajčile život nakon video razgovora punog suza s članovima njezine obitelji kod kuće u Britaniji, u slučaju koji je bacio novo svjetlo na proces.

Oni koji odu sa svojom voljenom osobom i prisutni su tijekom procesa suočavaju se s rizikom kaznenog progona i do 14 godina zatvora kada se vrate u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ljudi tamo mogu umrijeti samo ako postanu članovi, piše Jutarnji.

Drugi su pacijenti tijekom godina priređivali zabave i večere noć prije nego što su im životi završili. Godine 2006. John Huff snimljen je sa svojom ženom i djecom uoči svoje smrti na slici koja je dirnula milijune.

Smrtonosni koktel lijekova

Bob Cole (68), koji se borio s agresivnim oblikom raka pluća, uzeo je smrtonosni koktel lijekova samo 18 mjeseci nakon što je gledao kako njegova supruga Ann (67) umire na isti način u Švicarskoj.

U poruci poslanoj s njegove postelje 2015., prijatelj je napisao: ‘Dragi prijatelji, Bob je umro s osmijehom na licu uz Beethovenovu Odu radosti. Zamolio vas je da iskoristite vrijeme‘.

Prema službenim podacima ova klinika pomaže Britancima da umru svakih osam dana, ali vrlo malo obitelji je otvoreno progovorilo o smrti svojih najmilijih tamo, često strahujući od kaznenog progona u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ali Mandy, kći Janet Appleyard, ispričala je prošlog tjedna za Daily Mail kako je njezina majka odlučila okončati svoj život. Otkrila je kako pacijente očekuje ‘prozračni‘ stan u stilu planinske kuće prije dva ‘dugačka‘ razgovora s liječnicima kako bi potvrdili da su tamo svojom voljom.

Neugledna zgrada

Sljedećeg je dana Janet progutala smrtonosnu tekućinu namijenjenu zaustavljanju njezina srca - prije nego što se njezina kći vratila u Ujedinjeno Kraljevstvo bez njezina tijela, a njezini su kremirani ostaci poslani natrag u Britaniju tjedan dana kasnije.

Cijena korištenja usluga Dignitasa bila je oko 11.000 eura plus 14.000 eura za let u jednom smjeru.

‘Rekla je svojim dvjema sestrama da planira umrijeti. Poslijepodne prije našeg odlaska u Švicarsku, u veljači 2021., troje braće i sestara htjeli su se osobno oprostiti — ali zbog pandemije morali su se zadovoljiti FaceTime videorazgovorom.

Nakon našeg leta za Zürich i vožnje taksijem od zračne luke, stigli smo do neugledne zgrade u industrijskom naselju, gdje nas je dočekala žena ljubaznog lica.

Pokazala nam je prozračan stan, a ubrzo nakon toga stigao je švicarski liječnik kako bi razgovarao s mamom. Postavio joj je pitanja: ‘Zašto je htjela umrijeti? Je li razumjela da je kraj procesa Dignitas smrt? Je li htjela otići kući i razmisliti?‘.

Bilo je oko 10 sati ujutro kad smo moja sestra i ja sjedile s obje strane njezina kreveta i držale je za ruke dok je pijuckala malenu šalicu lijeka da spriječi povraćanje kobnog pića koje će uslijediti.

Bilo je poljubaca, ali ne i suza: mama se držala hrabro pa smo morali i mi. Rekla je bezbrižno da je spremna za piće - barbiturat koji izaziva komu, a zatim smrt.

Medicinska sestra je dodala šalicu mami i ona je brzo popila piće. Oči su joj se zatvorile i pala je u nesvijest za nekoliko sekundi. Pogledala sam svoju sestru, lica iskrivljena od tuge. Gledali smo kako se mamina prsa dižu i spuštaju sve dok, nekoliko minuta kasnije, nisu prestala. Potekle su nam suze, a zatim smo sjedili u tišini. Um mi je bio prazan: osjećala sam se otupjelo.

Policijska istraga

Sljedeći će tjedan biti kremirana, a zatim će nam njezin pepeo poslati. Ponovo smo je poljubili prije nego što smo otišli, lice joj je sada bilo hladno, a onda nas je medicinska sestra otpratila do taksija.

U roku od dva tjedna nakon njihova povratka kući, ispitala ih je policija Humbersidea.

‘Potrošili smo tisuće na odvjetnika. Policija je tražila pristup našim bankovnim računima i uzela izjave svjedoka; tražili su Dignitas za mamine bilješke o slučaju; htjeli su vidjeti snimku u kojoj je mama objasnila svoju želju da umre i svoje psihijatrijske procjene.

Biti predmet kriminalističke istrage bilo je mučenje. Obožavala sam mamu, no sada sam bila ljuta i uplašena jer sam samo željela tugovati za njom. Ona bi dijelila moj bijes i strah. Da je znala pravne posljedice za mene, vjerojatno bi odstupila od svoje odluke‘.

Inače, dokumentarni film ‘Simonov izbor‘ emitiran je na BBC Two 2016. i izazvao je veliki interes.

Televizijska voditeljica Clare Balding objavila je na Twitteru da ‘sjedi i jeca‘ gledajući posljednje Binnerove trenutke, dok je voditeljica ITV-a Fiona Phillips rekla da je njegov slučaj pokazao da potpomognuto samoubojstvo može biti ‘valjano‘.

Zvijezda BBC Radio 2 Jeremy Vine rekao je da je bilo ‘poražavajuće‘ gledati njegovu smrt, a televizijska voditeljica Gabby Logan rekla je da je ‘emocionalno slomljena‘ filmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:01