StoryEditor
Svijetnakon kritika

Indija će sve svoje stanovnike cijepiti besplatno, a premijer hvali jogu kao sredstvo za borbu protiv koronavirusa

Piše Hina
21. lipnja 2021. - 10:56

Indija je u ponedjeljak počela s besplatnim cijepljenjem protiv covida-19 za sve odrasle stanovnike, a premijer Narendra Modi je povodom Međunarodnog dana joge govorio o zaštiti koju ona pruža protiv koronavirusa.

Indija je počela s besplatnim cijepljenjem nakon kritika da je kaotično provođenje imunizacije dovelo do nestašice cjepiva i do smrtonosnog drugog vala koji je uzrokovao smrt stotina tisuća ljudi u travnju i svibnju.

Ranije ovaj mjesec, Modi je izmijenio politiku po kojoj su države same kupovale cjepiva od proizvođača i zajedno s privatnim bolnicama cijepile ljude između 18 i 45.

I kako su se mnogi centri zatvarali za mlade zbog nedostatka cjepiva za starije, većina se okrenula privatnim bolnicama koje su naplaćivale između 9 i 24 dolara dozu.

Početak besplatnog cijepljenja poklopio se s Međunarodnim danom joge, a Modi je govorom ujutro Indijcima naglasio važnost te discipline kao izvora „unutarnje snage“. 

„Kad razgovaram s borcima na prvoj crti, govore mi da su počeli prakticirati jogu kao štit u borbi protiv koronavirusa. Liječnici su se jogom osnažili, a koriste ju i kod svojih pacijenata“, rekao je indijski premijer. 

Iako su parkovi i vrtovi u kojima stanovnici vole vježbati jogu u ponedjeljak u New Delhiju otvoreni, događaji povodom Međunarodnog dana joge su druge godine zaredom malobrojni zbog pandemije. 

Ujedinjeni narodi uveli su taj dan 2014. godine, na prijedlog samog Modija, a diljem svijeta se slavi na ljetni solsticij, najduži dan u godini na sjevernoj polutki. 

Indijska vlada je od početka pandemije naglašavala dobrobiti te drevne indijske discipline, kao i biljnih preparata čija je prodaja skočila.

Indijski liječnici prošli su mjesec prosvjedovali protiv Babe Ramdeva, gurua bliskog Modijevoj vladi, koji je tvrdio da joga i biljni lijekovi mogu izliječiti one koji su zaraženi covidom-19. 

U Indiji je u potpunosti cijepljeno samo 4 posto stanovnika. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 07:07