StoryEditorOCM
Svijetguma glavu čuva

Improvizacije su sirotinjska zabava: pogledajte čime Rusi pokušavaju zaštititi svoje bombardere od ukrajinskih napada

6. rujna 2023. - 13:11

 Kad nestane pravih sredstava obrane od sve veće ratne pogibelji, ne preostaje ništa doli – mašta. Nedavne satelitske snimke otkrivaju najnovije primitivne inovacije koje Rusija poduzima u nedostatku efikasne zaštite svojeg zračnog prostora kako bi zaštitila bombardere dugog dometa od sve učestalijih ukrajinskih napada.

Ugledni vojni portal The War Zone prvi je krajem kolovoza uočio čudne obloge na nekoliko ruskih bombardera u zračnim bazama Ruske Federacije, a sada o istom fenomenu javlja i CNN. Tamne mrlje na trupovima i površinskim dijelovima ruskih vojnih zrakoplova naknadno su pouzdano detektirane kao – automobilske gume. Rusi ih zacijelo ne pričvršćuju na dalekometne bombardere kao estetski dodatak: najvjerojatnije je riječ o improvizaciji koja bi, po zamisli idejnog tvorca, trebala smanjiti vidljivost ovih zrakoplova, naročito noću. Također bi ih trebala sačuvati i od sve češćih napada ukrajinskih bespilotnih letjelica.

image

Teški strateški bombarder Tu-160 Blackjack praćen Suhojima

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Zadnje satelitske snimke Maxara iz zračne baze Engels, duboko u ruskom teritoriju, pokazuju dva strateška bombardera Tupoljev-95 s automobilskim gumama koje im prekrivaju čitav vrh trupa. Slike koje je još ranije prikupio analitički portal The War Zone pokazuju najmanje pet zrakoplova Tu-95 MS s turboelisnim pogonom i najmanje tri primjerka letjelice Tupoljev-160 Blackjack s okretnim krilima, sve "dekorirane" prekrasnim automobilskim gumama oko gornjeg dijela trupa. Svi ovi zrakoplovi sastavni su dio flote Zrakoplovstva dugog dometa Ruskih zračnih snaga i odigrali su značajnu ulogu u ruskoj agresiji na Ukrajinu. Lansirajući krstareće rakete na ciljeve diljem napadnute zemlje, stacionarna 121. pukovnija teških bombardera već je primila niz osobnih počasti i pohvala Vladimira Putina. Nagradio ih je, među ostalim, i za "herojstvo" iskazano tijekom operacije.

Kakva su "herojstva" raketnim djelovanjem po civilnim ciljevima mahom iz ruskog zračnog prostora dosad počinili, teško je reći, no skrivati takve moćne i razorne letjelice iza starih automobilskih guma svakako ne djeluje nimalo herojski. Pogotovo ako se zna da je ova "gumena kamuflaža" koincidirala s objavom da je Ukrajina modificirala svoje protubrodske krstareće rakete Neptun za gađanje ciljeva na kopnu. Gume na avionima gotovo 500 kilometara od najbliže ukrajinske granice najvjerojatnije su namijenjene i zbunjivanju sustava ciljanja nadolazećih projektila ovoga tipa.

Taj bi potez u odnosu na bespilotne letjelice mogao imati ograničen učinak, smatra Francisco Serra-Martins, predstavnik proizvođača dronova One Way Aerospace čije su dronove koristile ukrajinske snage. Gume bi na avionima, po njegovu mišljenju, mogle smanjiti toplinski potpis letjelica strateškog zrakoplovstva na aerodromskoj pisti, ali one će i dalje biti uočljive infracrvenim kamerama, rekao je za CNN. Neki drugi stručnjaci ovu vrstu zaštite smatraju učinkovitom jedino u slučaju eksplozije drona ili projektila iznad samog zrakoplova: šrapneli će kroz gume teže probiti njegov trup.

image

Bombarderi kamuflirani automobilskim gumama 

screenshot x

Ukrajina je posljednjih tjedana postala sve hrabrija i drskija u gađanju strateških ciljeva unutar same Rusije u zračnim napadima, pa je tako rusko korištenje starih guma za obranu najvrjednijih aviona očito brzo improvizirana protumjera za više nego hitan problem. Prošlog je tjedna čak šest ruskih regija, uključujući samu Moskvu, bilo napadnuto masovnim koordiniranim rojevima bespilotnih letjelica. U gradu Pskovu, u blizini estonske granice, nekoliko ruskih transportnih zrakoplova oštećeno je kad su dronovi gađali zračnu luku. U kolovozu je Ukrajina objavila da je dronovima uspješno napala nekoliko baza nadzvučnih bombardera duboko u ruskom teritoriju.

Ruske su snage i dosad pribjegavale neobičnim i improviziranim rješenjima kad god bi im važna oprema bivala masovnije ugrožena ukrajinskim napadima. Nije tajna da su nakon masovnih gubitaka svojih tenkova u kijevskoj regiji počeli metalnim kavezima štititi kupole svojih gusjeničara od napada projektilima odozgo. Nakon što su lani u travnju ostali bez krstarice "Moskva", admiralskog broda i ponosa svoje Crnomorske flote, Rusi su na prilično jeftin način – vizualnim obmanama – pokušali sačuvati svoja kapitalna plovila u Crnom moru od mogućega potapanja. Na fregatu "Admiral Essen" i još najmanje par brodova primijenili su varljivu kamuflažnu shemu: zasjenjivanjem strateških dijelova broda tamnim bojama, te iscrtavanjem lažne prove i lažne krme na plovilu. Drugim riječima, uz par važa jeftine piture pokušali su stvarne gabarite svojih brodova sakriti od ukrajinskih bespilotnih letjelica i morskih daljinski navođenih dronova, te ih navesti na promašaj ako im naciljaju trup.

image

Ruska fregata Admiral Essen sada ima lažnu, nacrtanu provu

Ozan Kose/Afp

Sve ove ruske improvizacije djeluju dosjetljivo, a možda bi imale i nekog većeg obrambenog učinka da je riječ o Drugom svjetskom ratu. U eri moderne ratne tehnologije efikasnost ovakve obrane je, međutim, više nego upitna, dok istodobno svjedoči o paničnim ugrozama kojima je izložen onaj koji ih očajnički poduzima.

image
screenshot X
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 03:55