StoryEditorOCM
Svijetvožnja po znakovima

Idete na skijanje u Austriju? Pripazite, kazne su rigorozne, na nekim mjestima možete ostati i bez automobila

Piše Davor Andrić/HAK revija
29. siječnja 2023. - 12:10

Ovogodišnja skijaška sezona već je u punom jeku, a idete li u Austriju radi zimskih zabava (ili ćete prolaziti kroz Austriju), imamo jedno upozorenje za vas. Spremite svoje skije ili snowboard na krovni nosač ili krovnu kutiju. Vozite li se u polupraznom autu i odlučite skije progurati kroz preklopljeno stražnje sjedalo u kabini, onda vas u Austriji čeka prilično visoka kazna, piše HAK revija.

Austrijski policajci zimsku opremu kao što su skije, snowboardi ili čak teške skijaške pancerice smatraju teretom koji mora biti osiguran tijekom vožnje kako ne bi ugrozio putnike svojim mogućim kretanjem jer u nesreći takav neosiguran teret može postati opasan predmet koji može ozbiljno ozlijediti putnike u vozilu.

image

Austrijski policajci zimsku opremu kao što su skije, snowboardi ili čak teške skijaške pancerice smatraju teretom koji mora biti osiguran tijekom vožnje kako ne bi ugrozio putnike svojim mogućim kretanjem

AFP

Naime, ako policajac smatra da su skije loše osigurane, može izreći visoku kaznu do 500 eura, ali ako su skije pravilno i čvrsto pričvršćene, ne bi trebalo biti kazne. Ta procjena pravilnog pričvršćivanja prtljage ovisi o konkretnoj policijskoj patroli. Preporučuje se da skije spremite u krovni nosač ili u krovnu kutiju, što je sigurnije rješenje za putnike u slučaju naglog kočenja, te dobro pričvrstite krovnu kutiju jer ako vam padne s krova, u Austriji vam opet prijeti kazna.

pojačana pažnja za brzinu

Idealno bi bilo da u krovnu kutiju odložite i teške čizme ili pancerice. Odlučite li ih staviti iza prednjih sjedala, u Austriji vas opet čeka moguća kazna. Čak i teške skijaške pancerice smještene u kabini vozila lokalna policija može ocijeniti kao nedovoljno osiguran teret. Zato, ako ih stavljate u auto, stavite ih na dno prtljažnika.

Prilikom vožnje u austrijskim planinama vozači bi trebali misliti i na zimske gume, koje su obavezne između 1. studenog i 15. travnja kada se vozi u zimskim uvjetima. Također je preporučljivo nositi sa sobom lance za snijeg, jer u austrijskim planinama ima mnogo dionica gdje su oni obavezni kada je cesta prekrivena snijegom i ledom.

image

Preporučuje se da skije spremite u krovni nosač

AFP

Posebnu pozornost treba obratiti i na ograničenje brzine u zonama niske emisije, poput onih na autocestama oko Salzburga. Na tim mjestima, označenim dodatnim znakom IG-L koji se nalazi ispod znaka ograničenja brzine, postoji čak i trostruka kazna za prekoračenje brzine. Prva kazna je za brzinu čiji iznos će odrediti policija, druga za onečišćenje zraka i iznosi 2000 eura, a sve to može biti dopunjeno čak i zabranom daljnje vožnje, što policija rješava vađenjem ključeva vozila ili stavljanjem lisice na kotač vozila.

Uz sve to pripazite i na austrijske automatske radare koji uz prekoračenje brzine mogu pratiti i druge prekršaje. Automatskom radarskom fotografijom moguće je sankcionirati i nevezanje sigurnosnog pojasa, telefoniranje tijekom vožnje bez hands-free opreme…, piše HAK revija.

image

Idealno bi bilo u krovnu kutiju odložiti teške čizme ili pancerice i treba je učvrstiti jer ako padne, slijedi kazna

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:35