StoryEditor
Svijetnasamario klijente

I drugi imaju svoje Mamiće; Naglo ugasio trgovinu kriptovaluta, zaprašio preko granice s dvije milijarde dolara pa poručio: ‘Vratit ću se za nekoliko dana‘

23. travnja 2021. - 14:54
AFP

Došlo je do velike uzbune u Turskoj među stotinama tisuća investitora koji su ulagali u kriptovalute.

Naime, tursko tužiteljstvo pokrenulo je istragu nakon što je osnivač burze kriptovaluta "Todex" Faruk Fatih Özer zamrznuo trgovanje i pobjegao preko granice s oko dvije milijarde dolara od investitora.

Burza dionica obustavila je trgovanje nakon objave misteriozne poruke da će im trebati pet dana da riješe neko strano ulaganje. Turska policija objavila je fotografiju osnivača "Todexa", Faruka fatih Ozera, kako prolazi kroz kontrolu putovnica u zračnoj luci u Istanbulu na putu prema nepoznatoj destinaciji.

Lokalni mediji izvijestili su da je Ozer pobjegao u Albaniju ili Tajland.

Njegova je kripto mjenjačnica prestala raditi dok je imala najmanje dvije milijarde dolara od 391.000 ulagača.

Ozerova tvrtka sa sjedištem u Istanbulu prodavala je digitalnu valutu dogecoin. Za turske medije njegov brat Güven Özer rekao je: "Ne mogu shvatiti da je to učinio. On je vrlo pametan i iskren. Također je i nas iznanadio", rekao je brat.

Faruk Fatih Özer, otprilike kao i Zoran Mamić javio se naknadno s porukom: "Vratit ću se u Tursku za nekoliko dana".

Tržišni podaci od 17. travnja pokazali su da je tvrtka u roku od 24 sata trgovala dogecoinima u vrijednosti većoj od 500 milijuna dolara, ali ulagači su počeli izražavati zabrinutost kad su shvatili da ih više ne mogu mijenjati ni prodati.

Turski šef države Recep Tayyip Erdogan, 17. travnja je zabranio korištenje kriptovaluta zasnovanih na tehnologiji blockchain kao sredstvo plaćanja na području Turske, a zabrana će početi vrijediti od 30. travnja.

image
Faruk Fatih Ozer on passport control at Istanbul international airport 
snimak sigurnosne kamere
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 12:34