StoryEditor
SvijetRekordan uspon

I Švedska je popustila pred naletom antimigrantske, nacionalističke, radikalne desnice, sada s još većom zabrinutošću treba očekivati izbore za Europski parlament

Piše JL, Hina
10. rujna 2018. - 01:59

Da se ovo dogodilo prije 14 godina svi bismo rekli - još jedni očekivani, dosadni izbori u Švedskoj. A upravo zato jer su u potpunosti u skladu s najavama ovi izbori su sve osim dosadnih: i Švedska je popustila pred naletom populističke, nacionalističke i radikalne desnice. Koji se zovu jednostavno: Švedski demokrati, donosi Jutarnji.

Izlazne ankete, koje je objavila državna televizija, pokazuju, naime, kako švedska oporbena koalicija stranaka desnog centra Savez ima vrlo malu prednost nad strankama lijevog centra na nedjeljnim općim izborima, dok istodobno jača krajnja desnica.

Antiimigrantski, nacionalistički Švedski demokrati, koje sve ostale stranke izbjegavaju, bilježe rekordan uspon, kao što se i očekivalo, te stoga ni lijevi ni desni blok neće moći samostalno sastaviti većinu. Prema izlaznoj anketi, Savez je dobio 39,6 posto dok vladajuća stranka lijevog centra Socijaldemokrati, te Zeleni i njihovi saveznici u parlamentu Lijeva stranka osvajaju 39,4 posto glasova. Švedski demokrati popeli su se na 19,2 posto sa 12,9 posto na prijašnjim izborima.

Temeljno pitanje je, ipak, u kojoj je mjeri krajnjoj švedskoj desnici demokracija kao ideja prihvatljiva, barem dok se konačno ne dokopaju vlasti. Dovoljno je pogledati na trendove u Italiji: potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, lider radikalno desne Lige, ne prihvaća zakone svoje zemlje.

Švedski demokrati su druga stranka po snazi u zemlji, u tri izborna kruga su od 5 posto došli na gotovo 20. Dakle, situacija poput one u Nizozemskoj, samo tamo je uobičajena velika koalicija skupila dovoljno ruku za većinu. U Švedskoj ju nema niti lijevi niti desni blok. Trebat će puno spremnosti na dogovor i kompromis da uspostave stabilnu vladu. Ni dosadašnja nije bila većinska, ali joj za vrat nije puhalo 20 posto tvrdih desničara. Odnosi snaga se dubinski promijenjeni i trebat će velike umješnosti u vođenju vlade.

Švedski rezultati pokazuju još jedan zabrinjavajući proces: i socijaldemokrati i umjerenjaci su se silno trudili, nudili rješenja, nove ideje, vlada je čak uvela vrlo oštre mjere useljavanja. Konačno, zemlji ekonomski ide jako dobro. Pa su desničari opet ojačali. Nakon Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije može se samo zaključiti da je riječ o trendu na koji niti jedna etablirana opcija nema odgovora. I očito ga je teško naći. Opći dojam straha i nesigurnosti, bilo kao posljedice financijske krize, ruske prijetnje, američkog protekcionizma, kineske ekspanzije bilo kao zbroj svega toga odvodi značajan dio biračkog tijela u ruke desničarima. Koji ne nude rješenja već samo fraze bez ikakvog sadržaja, ali njih taj dio pučanstva želi. I to im je dosta.

Nakon Švedske s još većom zabrinutošću treba očekivati izbore za Europski parlament. Jer, Viktor Orban kao predsjednik Europske komisije više nije samo puka fantazija Mattea Salvinija i Stevea Bannona.

#ŠVEDSKA# IZBORI#RADIKALNA DESNICA#ŠVEDSKI DEMOKRATI

Izdvojeno

08. srpanj 2020 14:17