StoryEditor
SvijetNepoštivanje ugovora

I službeno je potvrđeno: Europska komisija tužila AstraZenecu zbog neisporuke cjepiva. Svih 27 članica EU-a jednoglasno donijelo takvu odluku

26. travnja 2021. - 14:53

Kako je ranije najavila, Europska komisija je i službeno pokrenula tužbu protiv britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZeneca zbog neispunjavanja obveze o isporuci dogovorenih doza cjepiva protiv Covida-19.

Glasnogovornik Komisije Stefan De Keersmaecker izjavio je danas kako „odredbe ugovora nisu poštovane i tvrtka nije bila u stanju provesti vjerodostojnu strategiju kako bi osigurala pravodobnu isporuku”.

Komisija je podnijela tužbu u petak u ime svih 27 članica EU-a, koje su jednoglasno dale potporu za taj potez.

Kao što je poznato AstraZeneca je višestruko podbacila u isporuci cjepiva Europskoj uniji. Prema ugovoru, u prvom tromjesečju trebala je isporučiti 120 milijuna doza, a isporučila je samo oko 30 milijuna. U drugom tromjesečju trebala je isporučiti 180 milijuna, a prema zadnjim najavama isporučiti će samo 70 milijuna doza.

U Nizozemskoj će pak većina od 11 milijuna doza cjepiva AstraZeneca ostati neiskorištene. Nizozemska je uvela dobna ograničenja za cjepivo AstraZeneca ograničavajući njegovu upotrebu na građane starije od 60 godina zbog strahova da bi cjepivo moglo uzrokovati iznimno rijetku pojavu stvaranja krvnih ugrušaka..

Nizozemska je naručila 11 milijuna cjepiva AstraZeneca, a iskoristila je svega 1,5 milijuna doza. U zemlji živi oko 17 milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 01:51