StoryEditorOCM
Svijetstručni sud

Hrvatski vještak za balistiku odgovorio je li moguće da je Trump namjerno pogođen u uho: ‘Govorimo o 150 metara...‘

Piše Marin Dešković/JL
14. srpnja 2024. - 12:16

Ukoliko je hitac zaista upućen s nekih 150 do 200 metara, nije moguće, ili je potpuno nevjerojatno da bi se radilo o fingiranju atentata koji bi Trumpa gađao u uho, kako bi ga samo ozlijedio, a ne ubio. Ta pretpostavka je suluda, kaže nam vještak za balistiku Dubravko Gvozdanović koji je i sam praktični strijelac i takmičar u gađanju u nekoliko disciplina, piše Jutarnji list.

"Osim samo daljine u obzir treba uzeti i dinamiku kretanja samog cilja, odnosno činjenicu da se tijelo mete nepredvidivo pomjera u prostoru. Jedno je takav hitac isporučiti u kontroliranim uvjetima u statičnu metu, a drugo je pucati u živu osobu koja se kreće. Ukratko, nemoguće je da je netko sa 150 do 200 metara ciljao baš uho ili želio okrznuti Trumpa, a nije pristao na posljedicu da ga ubije", kaže Gvozdanović, odbacujući sumnje da se radilo o fingiranom atentatu.

Prema prvim izvještajima američkih medija pored napadača, kojeg su nakon što je ranio Trumpa ubili snajperisti Tajne službe, pronađena je puška iz obitelji AR-15, što je najpopularnija poluautomatska puška koja se može naći na američkom tržištu. Premda postoje razne varijante pušaka iz porodice AR-15 u raznim kalibrima, daleko najčešće streljivo koje ta puška koristi je standardni 223 Remington.

"Premda je riječ o civilnom kalibru, on je dimenzijama ekvivalentan standardnom vojnom kalibru NATO-a 5,56 X 45, a radi se o izuzetno snažnom i ubojitom metku koji bi na udaljenosti od 150 do 200 metara svakako mogao ubiti Trumpa da ga je pogodio u neki vitalni dio tijela", kaže Gvozdanović Jutarnjem listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 08:45