StoryEditor
Svijetrazgovor u ‘otvorenom‘

Hrvatski stručnjaci o ulasku Švedske i Finske u NATO, ruskim prijetnjama i protivljenju Turske: To je samo vrh ledenog brijega, a jasno je tko će izići kao gubitnik

Piše PSD
19. svibnja 2022. - 23:52

U emisiji 'Otvoreno' na HRT-u večeras se razgovaralo o ulasku Švedske i Finske u NATO, o stavu Turske koja se tome protivi, mogućoj reakciji Rusije i suprotstavljenim mišljenjima hrvatskog predsjednika i premijera. 

Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba istaknuo je da su se obje nordijske zemlje s NATO-om već povezale kroz različite programe suradnje.

- Ovo što se sad događa samo je nadogradnja i veliki politički iskorak i praktički izgradnja nove sigurnosne arhitekture unutar Europe - smatra Akrap.

​Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti smatra da se Rusija preračunala te da sada blefira, odnosno da su njezine prijetnje potpuno prazne.

Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagreba rekao je za HRT da NATO doživljava trijumf, odnosno da je tek s ruskom agresijom povratio svoj smisao te da je Europska unija na ovaj način dobila "puno više sinergije, solidarnosti". 

Stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec s Veleučilišta Velika Gorica istaknuo je kako je Rusija kriva za to što se Finska i Švedska pridružuju Savezu te da su ruski čelnici te činjenice duboko svjesni. 

Turski veto

Kako navodi HRT, Akrap vjeruje da će pregovori potrajati, ali da će "dugoročno Turska izaći kao gubitnik iz cijelog ovog procesa".

Akrap je naglasio da su Finska i Švedska članice Europske unije te im je ugovorom obećana pomoć u slučaju bilo kakve agresije.

'Hrvatska se šlepa'​

Barić je kao problem NATO-a naveo to da su mnoge članice "free-rideri", odnosno da se "šlepaju na račun većih članica, posebno SAD-a", navodi HRT. Ta se njegova kritika odnosi i na Hrvatsku. Barić je napomenuo naš sustav obrambenog planiranja već godinama u debeloj krizi.

- Mi smo zanemarili obrambeni sustav zadnjih dvadesetak godina i to nam se sad vraća s kamatama - zaključio je.

Podijeljeni stavovi

I Švedska i Finska reagirale su na izjave predsjednika Zorana Milanovića.

Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković, koji se u emisiju javio iz Bruxellesa, rekao je da ne želi izvan Hrvatske raspravljati o tome što se događa u njoj.

​Bandov je kazao da Hrvatska treba puno više koordinacije u vanjskoj politici, dok je Barić ocijenio da "mi zapravo nemamo jasno definirane nacionalne interese".

'Rusija je pobijeđena'​

Akrap je ocijenio da je Rusija već pobijeđena, ali da će Zapad nakon završetka rata morati poduzeti niz diplomatskih napora kako Rusija ne bi bila ponižena, jer bi u protivnom mogla izazivati ozbiljne probleme.

​Barić ne očekuje skori završetak rata jer "Ukrajinci postižu uspjehe, ali i oni plaćaju cijenu".

- Što se tiče nastavka ruske agresije, nažalost, nastavit će se s velikim zločinima - rekao je Vinković za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. kolovoz 2022 17:51