StoryEditorOCM
Svijetmasakr u pragu

Hrvatska veleposlanica u Češkoj: ‘Jučer je na fakultetu u vrijeme pucnjave bilo i Hrvata...‘

Piše Vijesti SD
22. prosinca 2023. - 14:03

Hrvatska veleposlanica u Češkoj Ljiljana Pancirov je za N1 televiziju rekla da je na fakultetu u Pragu, gdje se jučer dogodila pucnjava u kojoj je poginulo 14 ljudi, a 25 ih je ozlijeđeno, bilo i Hrvata.

- Prag, cijela Češka i svijet bili su šokirani jučerašnjim događajem, gdje je 24-godišnji student automatskom puškom, revolverom, a imao je i eksploziv, nasumice napadao kolege i profesore. Pretpostavka je da je sat vremena prije napada u Kladnom, blizu Praga, ubio i svog oca. Policija istražuje i njegovu povezanost s ubojstvom 32-godišnjeg oca i njegove dvomjesečne bebe u šumi blizu Praga, rekla je Pancirov i dodala da je jučer na Filozofskom fakultetu bilo više od 500 osoba, studenata i profesora, u vrijeme pucnjave.

- Među 14 žrtava, nema hrvatskih državljana, a nemamo ni indicija da su među ranjenima. Imamo saznanja da je među onima koji su bili u zgradi bilo Hrvata, ali su neozlijeđeni. Evakuirani su nakon tragičnog događanja, rekla je Pancirov.

Potvrdila je da je 24-godišnji napadač David Kozak na društvenim mrežama svoje djelovanje povezivao s 14-godišnjom Ruskinjom Alinom koja je početkom mjeseca u školi ubila dvije osobe i ozlijedila njih pet.

- Njegov komentar je bio da nije učinila dovoljno te da će on nastaviti njenim putem. Na konferenciji za tisak ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan rekao je da se njegovo djelovanje ne povezuje s međunarodnim terorizmom, kaže Pancirov za N1.

Opisala je da je nakon pucnjave cijeli prostor oko fakulteta bio blokiran jer je ubojica nasumce pucao i na ljude izvan zgrade.

- Evakuacija oko 500 osoba obavljena je u nedalekoj zgradi, gdje se pokušalo na temelju razgovora sa svima koji su bili prisutni dobiti šira slika događaja.

Dodala je i da se policijska istraga nastavlja te izrazila sućut svim obiteljima čiji su članovi stradali u jučerašnjoj tragediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:24