StoryEditorOCM
Svijetposvojitelji na sudu

Hrvati u Zambiji vraćeni u zatvor, što ih sada čeka? Postoji ‘opcija iz snova‘, ali mogu dobiti i 35 godina!

Piše Marin DeškovićŽeljka Godeč Goran Penić/JL
10. siječnja 2023. - 19:41
Policija u Zambiji uhitila je četiri para iz Hrvatske (ilustrativna fotografija)Joseph Mwenda/afp/profimedia/

Osmero hrvatskih državljana koje u Zambiji sumnjiče za kazneno djelo pokušaja trgovine četvero kongoanske djece danas su pred sucem kaznenoga suda u gradu Ndoli odbacili optužbe i ustvrdili da nisu krivi.

Sud ih tereti temeljem Zakona protiv trgovine ljudima Republike Zambije, koji predviđa minimalnu kaznu od 25, a maksimalnu od 35 godina zatvora, doznaje Jutarnji list.

Njihov odvjetnik po službenoj dužnosti predložio je sudu da im ukine istražni zatvor i odredi jamstvo kako bi se mogli braniti sa slobode. Odluka o jamstvu bit će objavljena prekosutra.

Činjenica da je svih osmero optuženih odbacilo krivnju znači da će im se suditi pred sudom. U slučaju da su priznali krivnju uopće im se ne bi sudilo, već bi im sudac izrekao kazne i poslao ih na odsluženje. Sada pak, kako su nam pojasnili kolege iz Zambije, to znači da će tužiteljstvo provesti istragu te najvjerojatnije podići optužnicu.

Istrage u ovakvim slučajevima u Zambiji traju od nekoliko mjeseci pa do godinu dana, pojasnili su novinari iz Zambije koji prate ovaj slučaj. Postoji i mogućnost da tužiteljstvo, ako ih prikupljeni dokazi odvedu u tome smjeru, obustavi istragu, što bi za zatočene Hrvate bilo "opcija iz snova".

Jamčevina

Obrana je danas osporavala pritvorske osnove za osam hrvatskih državljana: "Ako nam se odobri jamčevina, moji klijenti neće utjecati na svjedoke i spremni su se pojaviti na sudu kad god se to od njih traži." Tome se usprotivio tužitelj, rekavši kako postoji opasnost od bijega. U pitanju su stranci bez prijavljenoga prebivališta i boravišta u Zambiji", prigovorio je tužitelj i zatražio da se osumnjičenicima, ako im sud ipak odluči odobriti jamstvo, regulira boravište u Zambiji.

Odvjetnica Sandra Marković, koju je u Hrvatskoj angažirala jedna od obitelji uhićenih, rekla nam je da će od Ministarstva vanjskih i europskih poslova tražiti podatke o statusu uhićenika, ali i da im se osigura najbolja moguća pravna pomoć. Zasad ništa konkretno ne može poduzeti.

Hrvatski MVEP ima informaciju da je kongoanski odvjetnik Tresor Mukadi Kamashy, preko kojega su četiri hrvatska para pokušala posvojiti djecu, u pritvoru u DR Kongu, a da je Emmanuel Kabongo, voditelj sirotišta iz kojeg su djeca posvojena, u bijegu.

Mukadi Kamashy, tvrde nam sugovornici koji su prošli proces posvajanja u DR Kongu, bio je na listi službenih odvjetnika tamošnjeg centra za socijalnu skrb, a kao vezu navodile su ga i američke agencije za posvajanje.

Humano postupanje

Među hrvatskim roditeljima već posvojene djece iz istog sirotišta kruže pak oprečne informacije; neki od njih demantiraju da je odvjetnik u pritvoru jer su se navodno s njime čuli.

Četiri para iz Hrvatske trenutačno se nalaze u zatvoru Kansenshi Correctional Facility, u kojem su uvjeti i više nego loši. Naši sugovornici tvrde da su unatoč tome dobro i da se s njima postupa humano.

Sirotište iz kojeg su posvojena brojna djeca u Hrvatskoj, pa i ova koju su zambijske vlasti sada oduzele i smjestile u socijalnu ustanovu, nalazi se u gradu Lubumbashiju u Kongu, na samoj granici sa Zambijom. Ministar Gordan Grlić Radman u kontaktu je sa šefom delegacije EU u Lusaki, Jacekom Jankowskim.

Šef delegacije EU, kažu u MVEP-u, stavio se na raspolaganje za pomoć pri komunikaciji sa zambijskim tijelima. Preko njega je uspostavljen i kontakt s upraviteljem zatvora koji je zamoljen da nadzire zatvorske uvjete uhićenih. Ministar je informirao i zambijskog ministra vanjskih poslova Stanleyja Kakubu.

Registar posvojitelja

Iako je javnost u posljednjih mjesec dana informirana da su samo dva od četiri para upisana u Registar potencijalnih posvojitelja, a dva nisu, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sada tvrdi i da se preostala dva para nalaze u postupku.

Na pitanje jeste li posve sigurni da dva para nisu u Registru posvojitelja i o kojim se parovima konkretno radi, dobili smo odgovor: "Kao što smo dosad komunicirali, dva para su upisana u Registar potencijalnih posvojitelja, a dva para se nalaze u postupku. S obzirom na okolnosti cijelog slučaja, u tijeku je provođenje upravnog nadzora nad cjelokupnim postupkom upisa, odnosno zahtjeva za upis u Registar potencijalnih posvojitelja kod sva četiri para. S obzirom na zaštitu osobnih podataka, ne možemo komunicirati njihova osobna imena."

Dva tjedna ranije Ministarstvo je taj podatak prešutjelo, ustvrdivši da su u Registar upisana dva para; jedan od 2021., a drugi od 2022. godine. Tada su pojasnili i da je centar za socijalnu skrb "sukladno Pravilniku o elementima koji se odnose na podobnost i prikladnost za posvojenje dužan u roku od osam dana od dana dostave pozitivnog stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje potencijalnih posvojitelja upisati iste u Registar." Ministarstvo niti ovaj put ne objašnjava gdje je zapelo s upisom, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 16:56