StoryEditorOCM
Svijetdivota

Hrvati hrle na odmor u ovu lijepu zemlju udaljenu samo dva sata autom. Bogati ručak je jedva 9 eura, a smještaj...

Piše VIJESTI SD
1. srpnja 2023. - 12:14

Posprdna rečenica koja je dugo bila uvriježena u našem narodu, a glasila je "Razvijen kao albanski turizam", zasigurno se više ne može upotrebljavati ni u kojem kontekstu, piše Bljesak.

Drač, Ksamil, Saranda... samo su neka od mjesta koja su i ovoga ljeta okupirali brojni turisti iz svih zemalja Europe. Albaniju danas vide, kako kažu, kao "Maldive Europe", koja nudi sve, ali baš sve, po iznimno niskim cijenama.

Novinari su posjetili Drač na samom početku ljetne sezone i uvjerili se da je to zaista tako!

Dobar glas prati Albaniju i albanski turizam zbog više razloga, počevši od uređenosti odmarališta, preko pristupa gostima, pa sve do cijena, koje su na kraju i najvažniji čimbenik. Niske cijene – svega.

image

Ksamil beach, Albania

/Shutterstock
image

Dhermi Beach

/Shutterstock
image

Ksamil - Butrint nacionalni park

/Shutterstock

Smještaj u Draču u hotelu s četiri zvjezdice, koji se nalazi uz samu plažu, odnosno koji posjeduje privatnu plažu, platit ćete 95 eura za noć s doručkom, za dvije osobe. Da, dobro ste pročitali, manje od 100 eura doći će vas noćenje s doručkom u hotelu s četiri zvjezdice koji ima svoju privatnu plažu.

Turisti iz Njemačke koje smo sreli u hotelu kažu nam da su oni smještaj platili 80 eura za noć s doručkom jer su bukirali hotel početkom siječnja! U toj cijeni na plaži dobivate suncobran i dvije ležaljke, ručnike za plažu, kao i parking u zatvorenoj garaži hotela. Plaža hotela ima i dio namijenjen djeci (tobogane, ljuljačke...), kao i spasioce koji budno prate situaciju na plaži.

Splićanka u Albaniji

Bilo nam je odlično, ljudi su jako pristupačni, cijene su više nego povoljne. Prava divota. Samo se nadam da se neće pokvariti kao Split koji je postao jedna velika ‘pijanka‘. Turizam im je u začetku, ima dosta divlje gradnje, ali sve je još tako ‘nevino‘ i čisto. Tko želi mir, dobru hranu i uslugu neka ode u Albaniju. Nije to neka moderna destinacija, nego mjesto za dobar odmor na kojem neće puno potrošiti - rekla nam je Splićanka koja se nedavno vratila iz Albanije. Od hrvatske granice pa do Albanije im je trebalo svega dva sata automobilom. 

Cijene hrane također su niske, ispod svih očekivanja! Ručak za dvoje, koji se sastojao od predjela, glavnog jela, dvije čaše vina, dva kolača, boce vode i dvije kave, novinari iz BiH platili su samo 18 eura, dakle 9 eura po osobi! I to u restoranu koji se nalazi tik uz more i čija je terasa, kao i unutrašnjost, uređena po uzoru na restorane uz francusku obalu.

image

Muškarac i magarac - turistička atrakcija na plaži u Draču

/Shutterstock
image

Stari bunkeri kao atrakcija u Draču

/Shutterstock
image

Prekrasne plaže u Albaniji

/Shutterstock

Cijene su u prosjeku sljedeće: juha 1,50 eura, porcija ribe 3,50 eura, salata od hobotnice 4 eura, kolač 1,50 eura, kava 1 euro... Svakako treba istaknuti da je riječ o restoranima koji se nalaze tik uz more i koji se smatraju najboljima u Draču, kako po jelovnicima, tako i po lokaciji te uređenosti.

Plaćanje karticom, električni taksiji...

Na svim mjestima u Draču možete platiti karticom – od hotela, preko restorana, pa sve do malih kvartovskih kafića. Mnogim turistima to je olakšavajuća okolnost s obzirom na to da Albanci kao službenu valutu koriste lek, tako da možete boraviti u ovome mjestu a da ne razmijenite niti jedan euro u lokalnu valutu.

image

Aerial view to beach of Durres, Albania, full of umbrellas and people in summer.

/Shutterstock

Moderni hoteli i restorani u Albaniji otišli su korak dalje i s uslugom prijevoza. Većina taksija u turističkim mjestima na električni su pogon. Vidjet ćete ih tako na parkirnim mjestima na punjaču, a dostupni su vam gotovo na svakom koraku, po niskim cijenama.

Talijanske i njemačke trgovine

Većina turista u Albaniji su Talijani, pa je stoga obala ove zemlje svoje potrebe najvećim dijelom prilagodila upravo njima. Upravo zbog toga u Draču ćete pronaći brojne talijanske trgovine, kao što je Conad, koji je za vrijeme našeg posjeta bio pun talijanskih gostiju.

image

Zalazak sunca u Draču

/Shutterstock

Dosta je i Nijemaca, koji se opskrbljuju u Sparu, koji je ciljano tu otvorio trgovinu. U Turističkoj zajednici Drača za Bljesak.info kažu da im dolaze turisti iz cijele Europe. Prilagodili su se potrebama turista. "Većina naših gostiju je iz Italije i Njemačke, ali i iz ostalih europskih zemalja. Posljednjih godina bilježimo i porast broja gostiju iz susjednih zemalja, poput Srbije, Crne Gore, Hrvatske...", ističu.

image

Centar Drača

/Shutterstock

Kažu da ih mahom privlače niske cijene u odnosu na regiju.

"U Albaniji možete provesti tjedan dana za iznos koji u susjednim zemljama na obali potrošite za tri dana. I to je ono što pravi razliku", dodaju.

Napominju da se albanska obala razvija iz godine u godinu te da je orijentirana na turizam i potrebe turista.

"Prilagođavamo se tržištu, a posljednjih godina doživjeli smo bum jer smo na društvenim mrežama proglašeni ‘Maldivima Europe‘ pa je još više turista čulo za nas", ističu za Bljesak.info.

image

Plaža u Draču

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. veljača 2024 09:06