StoryEditor
Svijetlavica iz lavova

Hrabra veleposlanica Anica Djamić: Ukrajinu neće napustiti dok posljednji hrvatski državljanin ne bude na sigurnom! Moj ured je sada u autu

Piše Marijana Cvrtila
3. ožujka 2022. - 17:02
Anica Djamić: Zasad su iz Hrvatske za Ukrajinu najviše potrebne higijenske potrepštine i hrana  Matija Djanješić/Cropix

Srcem sam u Kijevu, tijelom u automobilu. Moj radni dan trenutno je u autu, nastavljam raditi svoj posao - bez traga umora u glasu i strpljivo odgovarajući na naše telefonske pozive, kojih je zbog neprekidnog pucanja veze bilo nešto više, rekla je hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.

Iako je, po hrvatskom vremenu, bilo negdje oko podne u četvrtak, veleposlanica Djamić još je uvijek bila na putu od Kijeva prema Lavovu u zapadnom dijelu Ukrajine, kamo je krenula u srijedu ujutro i gdje će do daljnjega biti izmješteno hrvatsko veleposlanstvo u toj zemlji. U normalnim okolnostima put od Kijeva do Lavova automobilom se prevali za oko 6,5 sati, ali Ukrajina posljednjih tjedan dana daleko je od normalnih okolnosti.

- Lokaciju gdje se sada nalazimo, iz sigurnosnih razloga, ne mogu otkriti. Nadam se da ćemo uskoro stići u Lavov. Gužva je jako velika - samo je kratko na ovu temu kazala gospođa Djamić.

UN-ov konvoj

Naša veleposlanica jedna je od posljednjih diplomata koji su napustili Kijev, nakon što je to u utorak dogovoreno s premijerom Andrejem Plenkovićem, i to zbog pogoršane situacije u ukrajinskome glavnom gradu, kao i informacija da bi mete napada mogli biti strana veleposlanstva i veleposlanici. Kijev je veleposlanica Djamić napustila pridruživši se konvoju UN-a, a kolegama novinarima ranije je rekla kako na cesti ima puno kontrolnih punktova, ali konvoj je prijavljen i jednoj i drugoj strani te prolaze bez ikakvih problema.

- Osjećam se dobro, u automobilu sam i trenutno koordiniram dostavu humanitarne pomoći - rekla je za naš list veleposlanica Djamić, koju pitamo i koliko je Hrvata ostalo u Kijevu.

- Ima ih još ponešto. Neki koji su poželjeli ostati sada su se predomislili. Javljaju nam se i Ukrajinci koji imaju supružnike ili članove obitelji u Hrvatskoj, to su nova imena. Evakuacija osoba koje su radile u misiji EU-a ili OESS-a nije išla u našoj organizaciji, ali i ona je pri kraju ili su ti ljudi na putu kući - prenijela je veleposlanica Djamić, koja je više puta tijekom razgovora čvrsto ponavljala:

image
Veleposlanica Djamić sada koordinira dostavu humanitarne pomoći
 
AFP

- Ostajem u Lavovu i odande nastavljam raditi. U fokusu su mi sada dvije stvari, dostava humanitarne pomoć za Ukrajinu i završetak repatrijacije hrvatskih državljana.

Hrabru veleposlanicu Djamić javnost je posljednjih dana upoznala kroz izjave i izvješća koje je bez ikakve zadrške podijelila s hrvatskim medijima, uvijek spremna, smirenim i staloženim glasom, stati pred mikrofon, prenijeti atmosferu i najnovije vijesti bilo iz kijevskog skloništa, ili sada na dugotrajnom putu od Kijeva do Lavova. Često ponavlja kako Kijev i Ukrajinu neće napustiti dok posljednji hrvatski državljanin ne bude na sigurnom, a iz automobila na cesti prema Lavovu kazala nam je:

Humanitarna pomoć

- Čude me pitanja o tome jesam li se vratila u Hrvatsku. U mome načinu razmišljanja to u ovim uvjetima nikada nije bila opcija. Što bi se narodski reklo, veleposlanik ne radi klasične poslove. Ostajem u Lavovu, tu je moje radno mjesto - odlučna je Anica Djamić. Pitamo je kako je doživjela pljesak potpore koji je u srijedu "zaradila“ u Hrvatskom saboru.

- Čula sam za to. Tu sam gdje moram i želim biti - skromno je i kratko prokomentirala veleposlanica Djamić.

Što se tiče humanitarne pomoći iz Hrvatske za Ukrajinu, kaže kako ima informacije da je ona već krenula, a s Mađarskom se dogovaraju i načini kako bi se taj prijevoz olakšao.

image
Briga o preostalim Hrvatima i izbjeglicama osnovne su zadaće veleposlanice Djanić
 
AFP

Uskoro će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova otvoriti e-mail adresu te stranicu na kojoj će biti moguće dobiti podatke o humanitarnoj pomoći potrebnoj Ukrajincima. To su zasad, kaže, ona prije svega higijenske potrepštine, hrana, odjeća nešto manje, premda nije isključeno da će i to uskoro biti potrebno, a veleposlanica Djamić navodi i kako je do nje stigla informacija da su se čak tražili i – voki-tokiji.

Pitamo je kakve vijesti dopiru do njih u konvoju o ratnom užasu diljem ukrajinskih gradova.

- Nastavljaju se neprijateljska djelovanja i upadi, Kijev, Harkiv i Mariupolj glavne su mete, ali neprijatelj ne odustaje od sijanja panike po cijelom teritoriju.

Grad u hladnoći

U stalnom sam kontaktu i sa svojim prijateljima iz Kijeva. Oni su u skloništima, grad je pod uzbunom, noćas su se čule četiri eksplozije. Koliko sam mogla čuti, napadnut je Željeznički kolodvor, ali i jedan centar za sustav grijanja tako da je dobar dio grada završio u hladnoći. Ovdje je dosta hladno, možemo samo zamisliti koliko im to dodatno otežava život - ispričala nam je Anica Djamić.

- Oni su napadnuti, ali to je narod visokog morala. Moral dodatno podižu i vijesti o uspješnom odbijanju neprijateljskih napada od strane ukrajinskih branitelja - kaže hrvatska veleposlanica Anica Djamić, koja u porukama svojim ukrajinskim prijateljima ponavlja ono što je na početku rekla i nama: "Moj ured je u automobilu, moje srce je s vama, moj mozak funkcionira sto posto!"

Savjetnica i Tuđmanu i Mesiću


Šira javnost tek je ovih dana imala priliku čuti za ime Anice Djamić, dok u diplomatskim krugovima uglavnom hvale tu samozatajnu i hrabru ženu, a pohvale na njezin račun ovih je dana izrekao i premijer Andrej Plenković.
Mediji pišu kako je upravo ona organizirala premijerov posjet Kijevu za održavanja samita Krimske platforme u kolovozu prošle godine te službene posjete Kijevu i Lavovu.
U Ukrajini je veleposlanica od 2019. godine, a u svibnju te godine vjerodajnice je uručila tadašnjem predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku. Na to je mjesto došla nakon što je od 2014. do 2018. godine bila hrvatska veleposlanica u Švedskoj.
Na Wikidati navodi se da je pravnica i diplomatkinja, školovana na Sveučilištu u Zagrebu. Također, u šturoj biografiji koja se o njoj može pronaći stoji podatak kako je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća radila u Uredu predsjednika Tuđmana kao savjetnica za vanjsku politiku, a predsjednik Stjepan Mesić zadržao ju je zbog njezine stručnosti te je od 2000. do 2005. bila savjetnica za europske integracije.
Od 2012. do 2014. godine obnašala je dužnost hrvatske predstavnice u Vijeću Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 02:46