StoryEditorOCM
Svijetubio se na današnji dan

Hitlerovi posljednji dani u bunkeru: vjenčao se s Evom Braun, ručao špagete s kupusom, a onda se upucao u strahu od Crvene armije. Smrt Benita Mussolinija posebno ga je pogodila

Piše PSD
30. travnja 2022. - 17:03

Zadnjih dana travnja 1945., Adolf Hitler nervoznim je korakom mjerio jedan od hodnika golema betonskog bunkera koji se nalazio u blizini njegove berlinske kancelarije dok su mu se glavom rojile crne misli. Upravo je saznao o izdaji Heinricha Himmlera, čelnika SS-a, koji se upirao nagoditi s Amerikancima, a britanski radio objavio je vijest o smrti Benita Mussolinija, čije su tijelo, zajedno s ljubavnicom, partizani objesili da naopako visi na Piazzale Loreto u Milanu.

Ta je smrt, Führera silno pogodila, ispričala je poslije njegova tajnica Getraud Jungle jer se zločinac ponajviše pribojavao oskvrnuća vlastitog tijela, mrtva ili živa, izložena smijehu i degradaciji.

Na današnji dan prije 77 godina, dok se sovjetska vojska približavala kroz ruševine glavnoga njemačkog grada, Adolf Hitler počinio je samoubojstvo u Berlinu. Kao i danas Vladimir Putin, i on je htio je pokoriti druge, a na koncu je skončao u bunkeru, prostrijelivši sebi glavu metkom. Danas pak ruska vojska sije smrt među nedužnim ukrajinskim civilima i po tuđim domovima pustoši i pljačka, a 1945., su se zbog straha od te snažne armije ubijali najokorjeliji fašisti i njihove vođe.

image

Adolf Hitler i Eva Braun 

Collection Viollet/Roger-Viollet via AFP

Hitler se ubio zajedno sa svojom suprugom Evom Braun, a dan kasnije isto je učinio i drugi zlotvor Joseph Goebbels koji je počinio samoubojstvo zajedno sa suprugom nakon što su prije toga otrovali cijanidom svoje šestero djece.

Na dan Hitlerova samoubojstva Crvena armija bila je udaljena samo nekoliko stotina metara od njegova bunkera. U zoru je Wehrmacht  obavijestio Hitlera, kako nema izgleda da pobjegne iz bunkera na sigurno.

"Bio je jako lošeg zdravlja. Godinama je uzimao lijekove, tablete i injekcije. Tijekom posljednjih dana, ruke su mu se neprestano tresle. Pred strancima bi to pokušavao sakriti, pa mislim da se sramio toga - ispričala je kasnije njegova tajnica Getraud Jungle. Naredio joj je da mu isprazni sef i zapali sav njegov sadržaj, osim njegovog pištolja Walthera PPK 7.65. Sve češće govorio je o smrti.

"Rekla sam mu da ako planira umrijeti da bi najbolje mjesto za to bilo u ratu, vodeći svoje ljude. No, on je rekao da se boji da bi ga samo ranili i uhitili, a zatim da bi ga se živoga Rusi dočepali, ispričala je.

image

Hitler i Goebbels

Collection Roger via AFP

Hitler i Eva Braun vjenčali su se neposredno prije ubojstva i trovanja, 29. travnja 1945., oko jedan sat u noći. Kum im je bio Joseph Goebbels, a Hitler se vjenčanjem želio odužiti Evi za njezinu dugogodišnju lojalnost. Tijekom vjenčanja oboje su naveli da nemaju nasljednih bolesti, što je bilo u skladu s fašističkim zakonima koje su donijeli.

Budući je Hitler bio vegetarijanac, njihovo posljednje jelo bili su špageti s kupusom i salatom s grožđicama.

Nakon ručka, Eva je odjenula Hitlerovu omiljenu haljinu, napravila frizuru i nalakirala nokte. Nekoliko sati kasnije Joseph Goebbels i Martin Bormann, osobni Hitlerov tajnik, našli su ih mrtve u sobi. Eva je otrovana cijanidom ležala na dvosjedu, naslonjena na upucanog Hitlera. Sofa na kojoj su bili naslonjeni bila je natopljena njegovom krvlju.

Hitlerov vozač Erich Kempka iznio je oba tijela u vrt, polio ih benzinom i zapalio.

Njihove ostatke otkrili su vojnici Crvene armije 2. svibnja 1945., dva dana kasnije.

image
Collection Viollet/Roger-Viollet via AFP

Otkriće Hitlerovih ostataka držano je u tajnosti, a Staljin je održavao mit hladnoga rata pričama da je Hitler preživio i da se skriva na Zapadu. Oko toga postoje brojne teorije zavjere, no prema mišljenjima povjesničara, Hitlerovi ostaci prebačeni su na vojno groblje u Magdeburgu, a zatim su 1970., bačeni u kanalizaciju. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 18:37