StoryEditorOCM
Svijetgađali 11 lokacija

LIVEHezbollah jutros ispalio više od 320 raketa prema Izraelu: proglašeno 48-satno izvanredno stanje

Piše Sanja Sokol/JL, Hina, T.L./JL
25. kolovoza 2024. - 08:40

NOVO 09:16 - Hezbollah je priopćio da je njihov današnji planirani napad na Izrael dovršen.

Muslimanska šijitska skupina koju podržava Iran, sa sjedištem u Libanonu, kaže da su napadi pokrenuti u određeno vrijeme i da su prešli libanonsku granicu ‘prema željenom cilju i s više putova‘.

U vezi s komentarima Izraela da su njihovi udari bili preventivni, te da su Izraelske obrambene snage bile u mogućnosti oštetiti ili uništiti određene mete, Hezbollah kaže da su te tvrdnje prazne i u suprotnosti s činjenicama na terenu.

08:52 - Libanonska državna novinska agencija je iznijela detalje o onome što su jutros nazvali ‘zračnom agresijom velikih razmjera‘ od strane Izraela diljem juga zemlje.

Prema dopisniku iz južnog grada Nabatieha, izraelski zrakoplovi su gađali dvorac Chqif, predgrađa grada Ain Qana, Kfar Fila, Louaizeh, Bsalia i Kfar Melki. Također su navodno gađali područje Bir Kalb kao i predgrađa gradova Sajd, Kfar Fila i Sarba.

08:03 - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se obratio na početku izvanrednog sastanka vlade za nacionalnu sigurnost u Tel Avivu, piše Jutarnji.hr.

- Odlučni smo učiniti sve kako bismo zaštitili svoju zemlju, vratili stanovnike sjevera na sigurno u njihove domove i nastavili se pridržavati jednostavnog pravila: tko god povrijedi nas - mi povrijedimo njih, rekao je.

Netanyahu je rekao da je izraelska vojska djelovala "proaktivno kako bi uklonila prijetnju" nakon što je otkrila pripreme Hezbollaha da napadne Izrael.

- IDF od tada intenzivno radi na osujećivanju prijetnji, rekao je.

image
Jalaa Marey/Afp

07:53 - Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je rekao da njegova zemlja ‘ne traži sveobuhvatni rat u regiji‘. U izjavi na X-u izraelsko ministarstvo vanjskih poslova kaže da zemlja djeluje kako bi zaštitila svoje građane i teritorij od onoga što nazivaju ‘osovinom zla koju vodi Iran‘.

U priopćenju se dalje navodi da će Izrael "djelovati u skladu s razvojem događaja na terenu".

07:45 - Izraelska je vojska priopćila da je oko 100 njihovih borbenih zrakoplova pogodilo i uništilo tisuće Hezbollahovih raketnih bacača. Većina tih bacača bila je usmjerena na sjeverni Izrael, a neki i na središte zemlje. Dodaje se da je više od 40 lansirnih područja u Libanonu pogođeno tim udarima.

07:40 - Sky News javlja da je jedna osoba poginula u izraelskom zračnom napadu, kada je na jugu Libanona pogođen automobil.

07:11 - Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je da deseci vojnih zrakoplova trenutno napadaju mete na različitim lokacijama u južnom Libanonu.

- Nastavljamo s otklanjanjem prijetnji te s intenzivnim udarima na terorističku organizaciju Hezbollah, rekao je.

06:50 - New York Times izvještava da su planovi Hezbollaha za napad na Izrael uključivali i napad na Tel Aviv.

Izraelska vojska je upozorila da će vjerojatno biti novih napada Hezbollaha u nadolazećim satima, a sirene za zračnu uzbunu oglasile su se diljem sjevera Izraela.

image
Kawnat Haju/Afp

Jutros se sastaje i izraelski sigurnosni kabinet, javlja BBC.

06:31 - Hezbollah je priopćio da je jutros ispalio više od 320 raketa prema Izraelu.

Ta libanonska skupina koju podržava Iran kaže da je gađala 11 vojnih lokacija u sjevernom Izraelu sa stotinama raketa ‘katyusha‘.

Kažu da je prva faza napada na Izrael završena.

- Ovo je faza gađanja izraelskih vojarni i lokacija, kaže skupina - dodajući da će dodatne detalje objaviti kasnije.

06:22 - Američki predsjednik Joe Biden naredio je dužnosnicima da održavaju komunikaciju s Izraelom i da će nastaviti podržavati pravo Izraela da se brani, rekao je glasnogovornik za nacionalnu sigurnost, piše Jutarnji.hr.

Pentagon također kaže da SAD namjeravaju poduprijeti obranu Izraela.

image
Jalaa Marey/Afp

Izraelska vojska objavila je u nedjelju da je pokrenula preventivne napade na ciljeve u Libanonu nakon što je otkrila Hezbollahove pripreme za pokretanje "napada velikih razmjera" protiv Izraela.

“Promatrali smo Hezbollahove pripreme za velike napade na izraelski teritorij”, objavila je izraelska vojska u poruci na arapskom upućenoj stanovnicima južnog Libanona.

"Svatko tko je blizu područja gdje djeluje Hezbollah trebao bi odmah napustiti to područje kako bi zaštitio sebe i svoje obitelji", upozorila je.

Vojska je potvrdila da je "promatrala pripreme za ispaljivanje granata i projektila" protiv Izraela.

Sirene se oglašavaju u sjevernom Izraelu i svi putnički letovi za i iz glavne međunarodne zračne luke u Tel Avivu su na neko vrijeme bili otkazani ili preusmjereni, no sada sve ponovno radi po planu.

image
Jalaa Marey/Afp

Izrael je kao mjeru predostrožnosti proglasio izvanredno stanje u zemlji na 48 sati.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari kaže da IDF napada terorističke mete u sklopu samoobrane. Kaže i da su libanonski civili upozoreni da odmah napuste područja u kojima djeluje Hezbollah.

Hezbollah je potvrdio da je započeo svoj napad u nedjelju valom raketa i bespilotnih letjelica, kao odgovor na ubojstvo svog glavnog zapovjednika Fuada Shukra u Bejrutu prošlog mjeseca.

Dodaju i da su ciljali identificiranu "posebnu vojnu metu kao i izraelske platforme Iron Dome i druga mjesta, ali da će potpuni odgovor potrajati neko vrijeme".

image
Jalaa Marey/Afp

Upozorava Izrael da će na meti biti brojna "neprijateljska mjesta i vojarne", dodajući da će se skupina "snažno suprotstaviti cionističkoj transgresiji ili agresiji" ako civili budu ozlijeđeni, prenosi BBC.

- Kazna će biti vrlo stroga i oštra, piše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 22:05