StoryEditor
Svijetčeka se presuda

Harvey Weinstein proglašen krivim za silovanje i seksualni čin prvog stupnja, no oslobođen je za tri mnogo ozbiljnije optužbe

Piše PSD
24. veljače 2020. - 18:43
Scott Heins/AFP

Harvey Weinstein proglašen je krivim za silovanje jedne žene i za počinjenje kaznenog seksualnog čina nad drugom ženom, kako javlja CNN. Hollywoodski bivši filmski producent oslobođen je za još tri dodatne optužbe.

Za kaznena djela seksualnog uznemiravanja  i silovanja trećeg stupnja predviđena je zatvorska kazna od uvjetne do četiri godine zatvora, dok je za silovanje prvog stupnja predviđena kazna od najmanje pet godina. 

Porota koju je činilo sedam muškaraca i pet žena vijećala je pet dana te su u konačnici donijeli odluku da je optuženi kriv za seksualni čin prvog stupnja te silovanje trećeg stupnja.

Porota u New Yorku, s druge strane, oslobodila je Weinsteina mnogo ozbiljnijih optužbi seksualnog napada na dvije žene, Miriam Haley i Jessicu Mann, a za te mu je optužbe prijetila i doživotna kazna.

Miriam Haley svjedočila je da ju je Weinstein prisilio na oralni seks 2006. godine, a Jessica Mann svjedočila je da ju se silovao 2013. godine, no porota je po ovoj točki presudila u Harveyevu korist.

Nakon izricanja presude, prema odluci suca Jamesa Burkea, Weinstein je zadržan u pritvoru gdje će čekati izricanje presude 11. ožujka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 03:28