StoryEditor
SvijetMogul u lisičinama

Harvey Weinstein ide u zatvor na 23 godine: u javnost su izašle i ‘gadarije‘ koje je govorio o poznatoj glumici, a ovo je konačna presuda za zločine

Piše PSD
11. ožujka 2020. - 16:17
Timothy A. Clary/AFP

Harvey Weinstein osuđen je na 23 godine u zatvoru, javlja CNN.

Nekadašnji hollywoodski producentski mogul odslušao je kaznu u lisičinama i invalidskim kolicima, budući da već mjesecima u oporavku od teške operacije leđa kojoj je ranije podvrgnut. Proglašen je krivim za seksualni čin prvog stupnja te silovanje trećeg stupnja. 

"Da Harveyja Weisteina nije osudila ova porota, zločini bi se događali iznova. Osjećam olakšanje jer će mu sada biti jasno da nije iznad zakona. Drago mi je što će se žene moći osjećati sigurnijima, sada kada znaju da on nije na slobodi", rekla je jedna od svjedokinja, Miriam Haley.

Uz Haley, svjedočile su i Jessica Mann te glumice Annabella Sciorra i Rosie Perez.

67-godišnji Weinstein je prije #MeToo pokreta i višetrukih optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje bio jedan od moćnijih ljudi u Hollywoodu. Samo nekoliko sati prije suđenja, u javnost su procurili novi detalji njegove "crne prošlosti".

U ponedjeljak je Hollywood Reporter javio kako je Weinstein u listopadu 2017. godine, na vrhuncu pokreta #MeToo, sugerirao da američku glumicu Jennifer Aniston "treba ubiti".

Glavna tužiteljica Joan Illuzzi-Orbon tražila je prije suđenja da se prilikom izricanja kazne uzme u obzir da se Weinstein od 70-ih godina prošlog stoljeća neprimjereno ponaša prema ženama, piše The Guardian.

"Stalno je svojim neprimjerenim željama i fiksacija davao prednost ispred tuđih osjećaja", rekla je tada i očigledno zapečatila njegovu sudbinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 08:37