StoryEditorOCM
SvijetDRON NAŠ SVAGDANJI

Hamasova lidera glave je došao dron koji možete kupiti i u hrvatskim trgovinama

Piše Jadran Kapor
18. listopada 2024. - 14:49
DJI Matrice 300 RTK već koristi ukrajinska vojska, a od kolovoza ove godine i izraelski IDFEvgen Kotenko/Nurphoto Via Afp

Hamasova lidera Jahyu Sinwara glave je došao dron kakav još danas možete kupiti u Splitu ili jednostavno nabaviti online od nekolicine hrvatskih trgovina, pa ćete ga imati za koji dan. Sve što vam treba je 5150 eura, a ako platite odjednom, onda dobijete i 154 eura popusta.

Izraelski tenk Merkava 4 je, vojničkim rječnikom rečeno, otvorio stan na drugom katu zgrade u kojoj su sumnjali da se nalazi važan Hamasov pripadnik. Nisu u tom trenutku znali o kome se točno radi. Potom su vojnici kroz rupu veličine solidnog automobila poslali mali dron da bi sa sigurne udaljenosti vidjeli što je unutra. Sinwar je, šokiran i vjerojatno ranjen, sav prašnjav od detonacije, sjedio u fotelji. Bio je dovoljno svjestan da shvati da ga izraelski vojnici promatraju posredstvom drona. Iživciran, uzeo je štap i bacio ga na leteću napravu, čiji je udaljeni pilot instinktivno skrenuo pogled, ali odmah zatim vratio fokus na Hamasova čelnika. Što se poslije događalo, nije javno objavljeno. Uglavnom, čini se da su forenzičari odradili dobar posao i identificirali pretposljednjeg živog hamasovca odgovornog za brutalni napad na Izreal 7. listopada prošle godine. Posljednji živi terorist koji je sudjelovao u planiranju je Jahyin brat, i ako dovoljno poživi, mogući novi lider, Mohammad Sinwar. Mohammad nije nježna duša. Osobno je u Gazi ubijao Palestince za koje se vjerovalo da surađuju s Izraelom.

Korištenje dronova – letećih, kopnenih i onih morskih – nije ništa novo u IDF-u. Uostalom, 90 posto svih dronova koji su se svojedobno koristili u Afganistanu napravljeni su u Izraelu. Potpisnik ovih redaka imao je u Izraelu priliku gledati kako funkcioniraju potpuno autonomna vozila kojima ne upravlja baš nitko do umjetna inteligencija. Ta su vozila zaobilazila ili prelazila preko prepreke donoseći odluke sasvim samostalno. Drugim riječima, dronovi kojima upravlja čovjek za njih su bili kao samostrel u rusko-ukrajinskom sukobu – nije da se ne koriste, ali to je već zastarjela tehnologija. A korištenje dronova pokupljenih s police kvartovske trgovine? To već dvije godine gledamo u Ukrajini.

Izraelski Jerusalem Post javio je još u lipnju da će za manje od dva mjeseca svaki zapovjednik satnije kopnenih snaga biti ponosni vlasnik nove sklopive bespilotne letjelice za pomoć u prikupljanju obavještajnih podataka. Drugim riječima, postrojbe IDF-a i Graničnih snaga već puna dva mjeseca raspolažu stotinama komercijalno dostupnih dronova DJI Mavic i Matrice. Njima upravlja tročlani tim – udaljeni pilot, promatrač i logističar – koji je prošao višetjednu obuku u Snagama za prikupljanje borbenih obavještajnih podataka u Sayarimu, u pustinji Negev.  

image

DJI Mavic 2 Pro 

Hauke-christian Dittrich/Dpa Picture-alliance Via Afp
image
Silas Stein/Dpa Picture-alliance Via Afp

Mavic se doista može pronaći na policama nekolicine splitskih trgovina i stane u manji ruksak. Teži oko pola kilograma, baterija mu traje 20 minuta ako dron leti brzinama oko 65 kilometara na sat. Pilotu su na raspolaganju dva modusa, jedan za normalno, a drugi, "sportski", za letenje na maksimalnim brzinama i s mogućnošću oštrog mijenjanja kursa. Kao i većina uređaja na trgovačkim policama, proizvodi se u Kini, iako se tvrtka udružila s izraelskim startupom Edybees koja se bavi proširenom stvarnošću. 

Matrice je veći i skuplji, a cijena u Hrvatskoj mu, ovisno o modelu, varira od 7235 do 10.000 eura. Možda je vrijedno spomenuti da je HV koristio dronove vlastite, hrvatske proizvodnje još u Domovinskom ratu, među prvima u svijetu. Poslije smo zapustili njihov razvoj, ali nekoliko entuzijastičnih tvrtki danas proizvodi komponente, vizire i drugu opremu za virtualnu stvarnost, koja se onda koristi i na dronovima ukrajinske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 14:51