StoryEditor

Hakeri upali u sustav operatera južnokorejske nuklearke

Piše PSD.
22. prosinca 2014. - 12:40
Kompjutorski sustavi operatera južnokorejske nuklearne elektrane su hakirani, priopćila je u ponedjeljak tvrtka koja upravlja elektranom, što je izazvalu veliku zabrinutost glede sigurnosti nuklearnih postrojenja u zemlji koja je i tehnički i dalje u ratu sa Sjevernom Korejom.

Tvrtka KHNP i vlada priopćili su da su hakeri ukrali samo "nebitne" podatke te da nisu ugrožena nuklearna postrojenja.

Vijest o hakiranju računalnih sustava u Južnoj Koreji došla je u vrijeme kada je SAD optužio Sjevernu Koreju za razorni kibernetički napad na Sony Pictures.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi upravljanje nuklearnim reaktorima moglo biti ugroženo.

"To pokazuje da, ako netko ima zlu namjeru upasti u sustav, da će biti nemoguće sa sigurnošću reći da će takav pokušaj biti u potpunosti blokiran", rekao je Suh Kune-yull s Nacionalnog sveučilišta u Seulu.

"Kompromitacija sigurnosti nuklearnih reaktora prilično jasno ukazuje na to da postoji velika rupa u nacionalnoj sigurnosti", rekao je Suh koji se specijalizirao za projektiranje nuklearnih reaktora.

Međutim, ministar energetike kaže da je uvjeren da nuklearne elektrane mogu blokirati bilo kakav upad hakera koji bi ugrozio sigurnost reaktora.

Vlada istražuje taj slučaj, ali nije objavila tko bi mogao biti odgovoran. Prošle godine južna Koreja je optužila Sjevernu za niz kibernetičkih napada na banke i medije.

h, foto: afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 18:41