StoryEditor
Svijetpetomjesečna istraga

Guverner New Yorka Andrew Cuomo zanijekao optužbe za seksualno zlostavljanje 11 žena, a na ostavku ga poziva i predsjednik Joe Biden

Piše PSD
4. kolovoza 2021. - 14:44

Andrew Cuomo, guverner države New York iz redova demokrata, optužen je da je seksualno zlostavljao 11 žena pa je istragu za njegov opoziv odobrio predsjednik newyorške skupštine demokrat Carl Heastie, a Cuoma su na ostavku pozvali predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, newyorški gradonačelnik Bill de Blasio i vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Posljednji u nizu poziva na ostavku došao je s najvišega mjesta, od američkoga predsjednika Joea Bidena.

image
'Mislim da bi trebao dati ostavku', rekao je Joe Biden
AFP

Petomjesečna istraga državnog odvjetništva pokazala je da je Andrew Cuomo seksualno zlostavljao više žena i time ne samo prekršio savezni i državni zakon već i stvorio "ozračje straha" u svom uredu.

"Cuomo je bez pristanka grlio, pipao, ljubio i davao neprimjerene izjave ženama, njih 11 od kojih su većina vrlo mlade, rekla je državna odvjetnica Letitia James.

Ured demokratskog guvernera pretvorio se u "toksično radno mjesto", u mjesto uzastopnog zlostavljanja, kaže se u izvješću o istrazi na 168 stranica. Istražitelji su razgovarali sa 179 ljudi, uključujući žrtve te sadašnje i bivše članove skupštine.

image
Državna odvjetnica Letitia James predstavila je nalaze petomjesečne istrage
AFP

Newyorški guverner odbacuje sve optužbe. "Nikoga nikada nisam neprimjereno dirao. Ja to nisam i nikada to nisam bio", rekao je Andrew Cuomo.

Američki politički analitičari smatraju da, premda je riječ o građanskoj istrazi koja neće dovesti do podizanja kaznene optužnice, slučaj bi mogao značiti kraj Cuomove političke karijere, kao i otežati rad njegovoj administraciji.

item - id = 1117740
related id = 0 -> 1137264
related id = 1 -> 1137263
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 19:14