StoryEditorOCM

Grčka: Nesuglasice između EU-a i MMF-a, sve slabiji izgledi za dogovor

Piše PSD.
6. svibnja 2015. - 01:25
Pregovori Atene i njezinih vjerovnika o financiranju Grčke čija je blagajna gotovo prazna, zasad nisu na najboljem putu da uspiju, budući da su izbile nesuglasice između Europljana i MMF-a.

"Ozbiljne razlike i oprečna mišljenja između njezinih vjerovnika, Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda, koče pregovore" s Grčkom, ocijenila je u utorak grčka vlada.

Zbog te "nemogućnosti dogovora između ustanova (...) nije moguća nagodba", istaknula je Atena, napominjući da su za taj zastoj "isključivo odgovorni" njezini vjerovnici.

Uporno traženje MMF-a da grčke vlasti provedu reformu mirovinskog sustava teško prolazi u Bruxellesu. "Reforma mirovina je pri vrhu dnevnog reda MMF-a, komentira izvor blizak pregovorima koji u tome vidi jedan od glavnih uzroka sadašnje blokade, budući da Europljani daju prednost poreznim reformama.

No nesuglasice EU-a i MMF-a ne završavaju se time. Fond se zauzima za brisanje dijela grčkog duga koji je premašio 175 posto BDP-a a Europljani, ponajprije Nijemci, to odlučno odbijaju. Po medijskim napisima, MMF je čak zaprijetio da neće isplatiti svoj dio pomoći Grčkoj.

H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 04:58