StoryEditorOCM
Svijetkorona-kriza

Gotovo 50 posto njemačkih tvrtki koje posluju u inozemstvu mora otpuštati radnike

8. srpnja 2020. - 15:34

Gotovo polovina svih njemačkih tvrtki koje posluju u inozemstvu prisiljeno je zbog pandemije smanjivati broj zaposlenih, pokazalo je najnovije izvješće Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK). 

Istraživanje koje je proveo DIHK pokazalo je da se u srpnju 43 posto kompanija koje posluju izvan Njemačke izjasnilo da su primorane smanjiti broj zaposlenih zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. U travnju njihov je udio iznosio 35 posto.

Prema posljednjim dostupnim podacima, njemačke su kompanije koje posluju u inozemstvu u 2018. godini diljem svijeta imale oko 7,9 milijuna zaposlenih, objavio je DIHK.

Mnoge vlade nisu poduzele mjere kako bi ublažile ekonomske posljedice koronakrize, poput programa subvencioniranih plaća radnika koji su poslani kućama uslijed zatvaranja gospodarstva radi suzbijanja zaraze. To je rezultiralo većom nezaposlenošću, ističe se u izvješću.

Pandemija predstavlja kontinuirani golemi izazov kompanijama koje posluju u inozemstvu, pokazala je anketa provedena među poslovnim čelnicima. Tako je više od 80 posto njih reklo da očekuje oštar pad dobiti povezan s koronakrizom, upozoravaju iz DIHK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 01:39