StoryEditor
Svijetsimbol francuske u plamenu

Gori crkva Notre-Dame: iz čuvene katedrale u Parizu suklja gusti dim, urušio se krov i jedan od tornjeva! Vatrogasci još nisu ugasili veliki požar

Piše JL, Hina
16. travnja 2019. - 01:50
2019-04-15T184809Z_1174603266_RC1AC7F22C50_RTRMADP_3_FRANCE-NOTREDAME.JPG

NOVO: Strašan požar zahvatio je u ponedjeljak navečer parišku katedralu Notre Dame i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe, što je užasnulo cijelu zemlju.

Gusti dim se uzdiže iz katedrale, koju gutaju plamenovi, a te potresne snimke izravno emitiraju francuski tv-postaje i društvene mreže.

Požar u katedrali Notre Dame u Parizu još nije ugašen, no vatrogasci su uspjeli obraniti strukturu zgrade, izjavio je u ponedjeljak kasno navečer zapovjednik vatrogasne postrojbe, prenose novinske agencije.

"Možemo reći da je struktura Notre Dame u potpunosti riješena", izjavio je zapovjednik vatrogasne postrojbe general Jean-Claude Gallet.

Ranije objavljeno:

"Spašavanje katedrale Notre Dame nije sigurno, iako je mobilizirano oko 400 vatrogasaca", rekao je državni tajnik za unutarnje poslove Laurent Nunez.

"Nismo sigurni da ćemo moći zaustaviti širenje požara", kazao je zapovjednik pariških vatrogasaca Jean-Claude Gallet.

"Strašan požar", rekla je gradonačelnica Anne Hidalgo dok su se tisuće Parižana okupljale na mostovima Ile de la Cite u središtu Pariza, rastužene uništenjem spomenika upisanog u DNK Pariza i Francuske.

Predsjednik Emmanuel Macron koji je krenuo na mjesto požara, izrazio tugu cijelog naroda: "Tužan sam dok gledam kako gori dio nas", napisao je na Twitteru.

Neprocjenjiva svjetska baština nestala u plamenu: pogledajte šokantni video urušavanja zvonika crkve Notre-Dame

Taj požar je vjerojatno povezan s radovima obnove katedrale, rekli su vatrogasci. Vatra koja se šiti iznimno brzo, zahvatila je krovište gotičke katedrale, rekli su vatrogasci. Buknula je oko 16:50 sati na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra.

Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u ponedjeljak navečer zbog "užasnog požara" koji je zahvatio znamenitu parišku katedralu.

Američki predsjednik Donald Trump je reagirao na Twitteru i naglasio kako je "strašno vidjeti taj požar i da treba brzo djelovati".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da "strašne snimke požara zadaju zadaju bol. Notre Dame je simbol Francuske i naše europske kulture".

Stotine Parižana i turista užasnuti gledaju gusti dim s obližnjih mostova.

 Parišku katedralu Notre Dame zahvatio je veliki požar u ponedjeljak u kojemu se urušilo krovište i toranj te znamenitosti, što je užasan gubitak za grad, Francusku, ali i svijet.

Policija poziva građane da izbjegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi. Susjedne zgrade su evakuirane.

"Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati" rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot, dok se u međuvremenu urušio jedan od zvonika čuvene crkve Notre-Dame.

Uzrok požara zasad nije poznat, ali vatrogasci misle da bi mogao biti povezan s radovima na obnovi crkve. Kako javljaju francuski mediji, krov katedrale se urušio. Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se stupovi dima koji su uzdižu u zrak iznad 850-godišnje gotičke zgrade.

Prva dojava o vatri, koja je navodno izbila u jednom od tornjeva, stigla je u 17:50h, a odmah nakon toga izvršena je evakuacija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u 20 sati trebao održati važan politički govor, to je obraćanje naciji zbog ovog požara koji, po svemu sudeći, prerasta u veliku katastrofu, otkazao.

 

Prošle je godine Katolička Crkva u Francuskoj pokrenula hitan apel za osiguravanje financijskih sredstava za spas katedrale, koja se počela raspadati.

Oko 13 milijuna turista posjećuje Notre Dame svake godine.

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 17:44