StoryEditorOCM
Svijetpar teorija

Gledajući satelitske snimke, primjećeno je da se more zadnjih godina - zazelenilo! Evo što bi mogao biti razlog tome

Piše vijesti sd
13. srpnja 2023. - 22:50

Znanstvenici iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva su proučavali dvadeset godina satelitskih snimaka i otkrili da oceani na Zemlji dobivaju zelenu boju, što može biti rezultat klimatskih promjena i utjecaja na populaciju fitoplanktona.

Povećanje broja mikroba, uključujući alge s zelenim klorofilom koji koriste za fotosintezu, uzrokuje zeleniju boju njihovog staništa. Iako se ideja o zelenom svijetu može činiti privlačnom, veći broj fitoplanktona može imati različite posljedice na ekosustave u oceanima.

Povećanje populacije fitoplanktona zbog topline već pokazuje ozbiljne kratkoročne posljedice. Nagli porast njihovog broja može rezultirati nedostatkom kisika u okolici, što stvara područja s nedovoljnom količinom kisika u kojima neke životinje ne mogu preživjeti, prema Science Alert.

Dugoročne posljedice ovih promjena još nisu u potpunosti razumljive. Jedno od otvorenih pitanja je koliko podataka je potrebno za primijetiti ove promjene, a prethodne procjene sugeriraju da će biti potrebno najmanje trideset godina promatranja kako bi se uočile promjene u oceanskim ekosustavima.

Ovaj tim znanstvenika je pokazao da su dvadeset godina satelitskih podataka dovoljni za brzu reakciju, praćenje i razumijevanje klimatskih promjena.

Priznaju da fitoplankton možda nije jedini razlog zbog kojeg bi oceani mogli postati zeleniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:10