StoryEditorOCM
Svijetzauzeli ga rusi

Glavni ukrajinski zapovjednik priznao poraz: pao je strateški važan grad, pogledajte kako danas izgleda

Piše Hina
26. prosinca 2023. - 19:38

Dan nakon što je Rusija rekla da je preuzela kontrolu nad Marjinkom, gradićem u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, čelnik ukrajinskog glavnog stožera Valerij Zalužnij je u utorak priznao da su se njegovi vojnici uglavnom povukli.

Zalužnij je novinarima u Kijevu u utorak rekao da su pripremljene nove crte obrane pred gradom, koji je uglavnom uništen i napušten no ima stratešku važnost.

Marjinka je nešto manje od 30 kilometara jugozapadno od grada Donjecka, koji je pod ruskom upravom.

Zalužnij je također kazao da bi ruske snage mogle uspjeti u osvajanju Avdiivke, sjeverno od Donjecka, u "dva do tri mjeseca".

Obrana će postojati dokle god bude moguća, dodao je.

Ukrajina se brani od ruske invazije od 24. veljače 2022. kada su ruske snage zauzele ukrajinski teritorij na više fronta.

Moskva je od tada anektirala četiri pokrajine na istoku i jugu Ukrajine, čime je prekršila međunarodno pravo. Borbe se i dalje uglavnom odvijaju na istoku i jugu.

Ukrajinske snage su ranije ove godine započele protuofenzivu, no bez većeg uspjeha. Kijev se obvezao pod svoju kontrolu vratiti svu zemlju koju je Rusija okupirala, uključujući poluotok Krim, koji je Kremlj anektirao 2014.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:26