StoryEditor
Svijetosuda

Glavni tajnik UN-a zaprepašten zbog stradanja civila u Gazi: ‘Neselektivno gađanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodne zakone‘

Piše Hina
16. svibnja 2021. - 07:47
Gaza nakon izraelskog napada-odmazdeMohammed Abed/AFP

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres „zaprepašten“ je stradanjima civila u Gazi, objavio je njegov glasnogovornik. 

„Glavni tajnik je zaprepašten sve većim brojem stradalih civila, uključujući smrt deset članova iste obitelji, među njima i djece, u izraelskom zračnom napadu prošlu noć u kampu al-Šati u Gazi“, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric u subotu.  

Otkad su sukobi eskalirali u ponedjeljak u Gazi je ubijeno najmanje 148 ljudi, uključujući 41 dijete, prenosi agencija Reuters. 

„Glavni tajnik je i duboko uznemiren izraelskim zračnim napadom kojim je uništena visoka zgrada u Gazi koja je bila dom ureda nekoliko međunarodnih medijskih organizacija, kao i stambenih prostora“, dodao je, referirajući se na zgradu u kojoj su bili smješteni uredi agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera.

 AP je osudio taj napad i pozvao Izrael da predoči dokaze da je, kao što tvrdi, u zgradi bio smješten i Hamas.  

„Glavni tajnik podsjeća sve strane da bilo kakvo neselektivno gađanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodne zakone i mora pod svaku cijenu biti izbjegnuto“, zaključio je glasnogovornik Guterresa. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 12:31