StoryEditorOCM
SvijetDA SE SMRZNEŠ

Glave u torbi! I pilot i kopilot zaspali usred leta pola sata! Nakon istrage jedan je sve objasnio: Znate, ta djeca...

Piše Vijesti SD
9. ožujka 2024. - 23:18

Indonezijski pilot i kopilot zrakoplova Airbus A320, indonezijskog avioprijevoznika Batik Air, zaspali su na otprilike 28 minuta tijekom leta iz indonezijske provincije Jugoistočnog Sulawesija do glavnog grada Jakarte, koji se dogodio 25. siječnja 2024. godine, piše The Guardian.

Nakon što se piloti zaspali, dogodio se niz navigacijskih grešaka. Unatoč tome, 153 putnika zrakoplova i četiri člana kabinskog osoblja leta nisu ozlijeđeni. Let je na koncu trajao dva sata i 35 minuta, prenosi Jutarnji.

Ministarstvo prometna Republike Indonezije zbog incidenta je "snažno ukorilo" Batik Air te pozvalo avioprijevoznike da više brinu o odmornosti pilota, kopilota i drugog kabinskog osoblja. Ministarstvo je najavilo da će istražiti noćne letove u Indoneziji.

Avioprijevoznik Batik Air rekao je u subotu da "posluje uz odgovarajuću politiku odmora" i da je "predan provedbi svih sigurnosnih preporuka".

Dodao je da su piloti koji su 25. siječnja zaspali tijekom leta privremeno suspendirani.

straga koju je proveo indonezijski regulator civilnog zrakoplovstva pokazala je da se jedan od pilota prije leta nije dobro odmorio.

Oko 90 minuta prije nego što je zrakoplov poletio, kapetan zrakoplova zatražio je od svog zamjenika dopuštenje da malo odmori i taj mu je zahtjev odobren. Kopilot je zatim preuzeo kontrolu nad zrakoplovima te kasnije neplanirano zaspao.

"Kopilot je tada imao blizance stare mjesec dana. Njegova se supruga brinula za djecu, a on joj je pomagao dok je bio kod kuće", stoji u izvještaju indonezijskog regulatora.

Piloti koji su zaspali tijekom leta imaju 32 i 28 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:08