StoryEditorOCM
Svijetuskoro stupa na snagu?

Francuski zastupnici odobrili zakon o suzbijanju četvrtog vala koronavirusa, čeka se konačno zeleno svjetlo Ustavnog suda

26. srpnja 2021. - 07:21

Francuski parlament usvojio je u ponedjeljak zakon o obaveznom cijepljenju protiv covida-19 za zdravstvene radnike i uvođenju zdravstvene propusnice za širok spektar društvenih aktvnosti, dok se Francuska bori s četvrtim valom širenja koronavirusa.

Posjetiteljima koji idu u muzeje, kina ili bazene u Francuskoj već je zabranjen ulaz ako nemaju propusnicu koja pokazuje da su cijepljeni protiv covida ili su nedavno imali negativan test. Propusnica je potrebna i za velike festivale i klubove.

Od početka kolovoza propusnica će biti potrebna za ulazak u restorane i barove te za daleka putovanja vlakom i avionom.

Mjere sadržane u zakonu trebale bi trajati do 15. studenoga, a prije stupanja zakona na snagu, bit će potrebno konačno zeleno svjetlo Ustavnog suda.

Francuska se, kao i mnoge druge zemlje diljem Europe, suočava s vrlo zaraznom delta varijantom, koja je prvi put identificirana u Indiji, a koja prijeti produljenjem pandemije.

Početkom srpnja Francuska je dnevno bilježila oko 4.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, da bi prošloga tjedna ta brojka dosegnula i 22.000, a broj hospitaliziranih također raste.

Vlasti pojačavaju napore kako bi olakšale masovno cijepljenje. Do nedjelje je 49,3 posto od 67 milijuna francuske populacije primilo dvije doze - ili jednu dozu cjepiva - što je još uvijek daleko od praga koji bi, kako kažu stručnjaci, mogao u velikoj mjeri zaustaviti prijenos bolesti, odnosno od stjecaja "imuniteta krda".
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 10:09