StoryEditor

Francuska: Donji dom parlamenta odobrio nastavak udara na IS

Piše PSD.
13. siječnja 2015. - 22:04
Donji dom francuskog parlamenta u utorak je gotovo jednoglasno podržao nastavak francuskih udara na organizaciju Islamske države u Iraku, nekoliko dana nakon džihadističkog napada u središtu Pariza.

Četristo osamdeset i osam zastupnika glasalo je za, jedan protiv, a 13 ih je bilo suzdržano. Premijer Manuel Valls pozvao je članove parlamenta da se izjasne za produljenje francuskog djelovanja u Iraku istaknuvši da "misija još nije dovršena" te da je "riječ o ratu protiv terorizma s kojim se treba suočiti".

Francuska se protiv terorizma bori na četiri bojišnice - u Francuskoj, Iraku, u području Sahela i u Srednjoafričkoj Republici. "Pobijediti terorizam na vlastitu tlu zahtijeva borbu protiv njega na mjestima na kojima se razvija", rekao je predsjednik socijalističkog kluba zastupnika u parlamentu, Bruno le Roux.

"Za Francusku ne postoji ni opcija neutralnosti niti časnog povlačenja", rekao je Pierre Lellouche iz UMP-a, glavne oporbene stranke.

Zeleno svjetlo parlamentarnih zastupnika obvezno je za svaku francusku vojnu intervenciju koja traje više od četiri mjeseca, pojašnjava agencija France presse.

Francuski zračni udari počeli su 19. rujna, a Senat će o njima glasovati tijekom večeri.


H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 11:23