StoryEditorOCM
Svijetnema mira

Florida proglasila izvanredno stanje, sprema se nova tropska oluja: ‘Milton će se transformirati u veliki uragan...‘

Piše Hina
6. listopada 2024. - 09:49

Guverner Floride proglasio je u subotu izvanredno stanje u 35 okruga zbog prijetnje tropske oluje Milton ovoj američkoj državi koja je još uvijek u šoku nakon snažnog uragana Helene koji je tamo nedavno ostavio za sobom 14 mrtvih.

 “Nastavit ćemo stavljati u funkciju državne resurse kako bismo se pripremili za učinkovite operacije potrage i spašavanja, ponovno uspostavljanje struje i raščišćavanje cesta”, napisao je republikanski guverner ove države s jugoistoka Sjedinjenih Država Ron DeSantis.

Očekuje se da će se tropska oluja Milton, koja trenutno napreduje u zapadnom Meksičkom zaljevu, "transformirati u veliki uragan dok se bude kretala prema Floridi sredinom sljedećeg tjedna", objavila je na mreži X nacionalna meteorološka agencija NWS.

Prve prognoze sugeriraju da će Milton vjerojatno prijeći Floridu prije nego što stigne do Atlantskog oceana, a Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorava na "potencijalno po život opasne posljedice za dijelove zapadne obale Floride u utorak ili srijedu".

Milton bi, prema svojoj putanji koju predviđa NHC, mogao poštedjeti američku unutrašnjost, poput Sjeverne Karoline gdje je uragan Helen prouzročio ozbiljnu štetu, posebice izazvavši poplave.

Helene je ubila najmanje 220 ljudi na jugoistoku Sjedinjenih Država, uključujući 14 na Floridi, navodi AFP pozivajući se na brojke koje su objavile vlasti.

Klimatske promjene povećavaju vjerojatnost brzog jačanja oluja i povećavaju rizik od snažnijih uragana zagrijavanjem mora i oceanskih voda, kažu znanstvenici.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 09:50