StoryEditorOCM
SvijetDr. Tonči Tadić

Fizičar šokiran: ‘Ovakvu ludost nisam očekivao ni u najcrnjim slutnjama. Gađati topovima nuklearku koja radi je teški ratni zločin! Za takvo nešto moraš biti nevjerojatno bestidan ili potpuno bez mozga!‘

4. ožujka 2022. - 11:26

U moru uznemirujućih vijesti koje stižu iz Ukrajine, noćašnji napad na postrojenja nuklearne elektrane Zaporožje je među najšokantnijima. Od početka agresije poznato je da se radi o situaciji bez presedana jer se prvi put rat vodi u području s velikim brojem nuklearki. No, budući znamo da bi u slučaju havarije, radioaktivni oblak među prvima kompromitirao Rusiju i Bjelorusiju ta spoznaja nas je držala u uvjerenju kako ukrajinske nuklearne elektrane neće biti borbeni ciljevi ruske vojske. Međutim pokazuje se da ih Rusi žele osvojiti po svaku cijenu, i onda kad to uključuje opasno raketiranja šireg kruga elektrane kao u slučaju Zaporožja.

U ugašenu elektranu u Černobilu, koja se nalazi 100 km sjeverno od Kijeva, ušli su odmah prvih dana agresije, a noćas su zauzeli i najveću nuklearku u Ukrajini.

Dosadašnje rusko vojno djelovanje u Ukrajini potvrđuje da su elektrane jedan od strateških ciljeva Putinovih vojnika jer na taj način kontroliraju energetsku opskrbu Ukrajine, a drugo, time šire propagandu kako tobože sprečavaju Ukrajince da koriste nuklearni repromaterijal za pravljenje atomske bombe.

image
Dr. Tonči Tadić 
Bruno Konjevic/cropix

Dugogodišnji saborski zastupnik, fizičar i stručnjak za nuklearnu energiju s Instituta „Ruđer Bošković“, dr. Tonči Tadić kaže nam kako je šokiran i potpuno konsterniran beskrupuloznom noćnom akcijom ruske vojske na NE Zaporožje.

„Doista ovo nisam očekivao ni u najcrnjim slutnjama. Bezobzirnost koju pokazuju Rusi u Ukrajini je nevjerojatna! Gađati topovima nuklearku koja radi je teški ratni zločin! Za takvo nešto moraš biti ili nevjerojatno bestidan ili nevjerojatno glup – zgraža se Tadić.

Objašnjava kako je Putinova vojska dobila naređenje istjerati ukrajinske trupe iz prostora oko nuklearki, koje su tamo postavljene upravo da bi postrojenja štitili od ovakvih upada.

„Ukrajinci su noćas u jednom trenutku zaključili, da će ako oni i dalje ostanu u krugu elektrane, Rusi tući i po samoj nuklearci i oštetiti ju. Podsjećam da su svi ukrajinski reaktori osim ova dva koji su najbliža zapadu, novi. Betonski bunker ih odlično štiti od havarije, ali problem je u tome što u trenutku kad je nuklearka u postupku gašenja zbog rata, ona mora dobivati struju sa strane dalekovodima iz drugih nuklearki. Ta struja pokreće pumpe koje hlade reaktore. Ako uništite dalekovode ili spalite dizel agregate i gorivo onda se nuklearna elektrana ne može ohladiti i dolazi do havarije kao u Fukushimi – zabrinut je Tonči Tadić.

Samo monstrumi mogu narediti tako nešto kaže naš sugovornik i upozorava na apsurd jer napadima na nuklearna postrojenja Rusi čine štetu i sebi samima.

image
Nuklearna elektrana Zaporožje
AFP

- Ako dođe do oštećenja ozračio bi se dio Ukrajine, ali nakon toga i ruski gradovi. Radioaktivni oblak prvo će kompromitirati Rusiju i Bjelorusiju i zato doista ne mogu sebi doći od ovoga što gledam u Ukrajini – zaključio je Tadić.             

Nuklearna elektrana Zaporožje, izgrađena je između 1984. i 1995. godine. Najveća je nuklearka u Europi i deveta po veličini u svijetu. Ima šest reaktora, od kojih svaki proizvodi 950 MW, i ukupnu snagu od 5.700 MW, što je dovoljno energije za otprilike četiri milijuna kućanstava.

U normalnim vremenima proizvodi jednu petinu ukrajinske električne energije i skoro polovinu energije proizvedene u nuklearnim postrojenjima u zemlji.

Ukrajina ima čak 15 reaktora: na zapadu elektrane Rivne i Hmeljnickij s četiri, odnosno dva reaktora; na jugu je nuklearka kraj Mikolajiva s tri, a na jugoistoku Zaporožje sa šest reaktora.

Rusi za napad optužuju "ukrajinske sabotere"

 Rusko ministarstvo obrane pak za napad na nuklearnu elektranu okrivljuje "ukrajinske sabotere". Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da je "sinoć na teritoriju u blizini postrojenja kijevski nacionalistički režim pokušao izvršiti monstruoznu provokaciju"

Zelenski: Ova noć mogla je promijeniti povijest 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruski napad na nuklearno postrojenje Zaporižje mogao uzrokovati uništenje koje se može usporediti sa šest Černobila.

"Narode Ukrajine, preživjeli smo noć koja je mogla zaustaviti tijek povijesti - povijest Ukrajine, povijest Europe, poručio je jutros. Rekao je da je Rusija znala što radi kada je usmjerila granate ravno prema postrojenju. Napad na nuklearku nazvao je "činom terora na nečuvenoj razini".

Nije bilo ispuštanja radioaktivnog materijala 

 "Preko noći je projektil pogodio zgradu unutar tvornice. Zgrada nije dio reaktora. To je izazvalo lokalizirani požar koji su ugasili lokalni vatrogasci. Svi sigurnosni sustavi u tvornici nisu bili pogođeni. Nije bilo ispuštanja radioaktivnog materijala, kazao je Rafael Grossi, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju.

image
Rafael Grossi, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju:
"Situacija u Ukrajini je i dalje iznimno napeta i izazovna"
Joe Klamar/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 03:12