StoryEditor
Svijetotvoreni telefon

Finski predsjednik Niinistö nazvao Putina i rekao mu da će podnijeti zahtjev za ulazak u NATO. Otkrio što mu je ruski predsjednik odgovorio

Piše Hina
14. svibnja 2022. - 16:07

Finski predsjednik Sauli Niinistö nazvao je u subotu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi mu rekao da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u u narednim danima, prenosi BBC.

Niinistö je Putinu rekao da su nedavni potezi Rusije, poput invazije na Ukrajinu, "promijenili sigurnosno okruženje Finske", navodi se u priopćenju finskog predsjednika.

"Razgovor je bio izravan i otvoren, a vođen je bez zaoštravanja. Zaključeno je da je važno izbjegavati napetosti", kaže Niinisto.

Putin je svom finskom kolegi rekao da bi finsko odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bilo pogrešno, objavio je Kremlj.

image

Sauli Niinistö kazao je da je razgovor bio izravan i otvoren

AFP

Putin je rekao da ne postoje sigurnosne prijetnje Finskoj, dok bi se potencijalna promjena finske vanjske politike mogla negativno odraziti na bilateralne odnos s Rusijom.

Moskva je razgovor opisala kao "iskrenu razmjenu mišljenja".

Rusija već dugo prijeti posljedicama ako se njeni susjedi pridruže NATO-u, zapadnom vojnom savezu osnovanom 1949. zbog prijetnje koju je predstavljao Sovjetski Savez.

Niinisto i finska premijerka pozvali su u četvrtak na finsko pridruživanje NATO-u, a očekuje se da će slično postupiti i Švedska u idućih nekoliko dana.

image

Niinistö i finska premijerka Sanna Marin pozvali su u četvrtak na finsko pridruživanje NATO-u

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 16:09