StoryEditorOCM
SvijetNE DAJU SE ZASTRAŠITI

Finska će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u ‘u roku od nekoliko tjedana‘, Rusi im prijete da time riskiraju ‘uništenje svoje zemlje‘. Što će učiniti Švedska?

Piše S.Pg.
8. travnja 2022. - 14:02
Slijeva nadesno: finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i švedska ministrica vanjskih poslova Ann LindeAFP

Finsku dijeli samo nekoliko tjedana od podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u, unatoč ruskim upozorenjima da bi tomoglo značiti "uništenje njihove zemlje", rekao je danas bivši premijer te države – javlja "Daily Mail".

Skandinavska zemlja koja ima dugu granicu s Rusijom i koja je 1939. doživjela invaziju Crvene armije, nikada nije bila članica hladnoratovskog zapadnog obrambenog saveza, već je radije sama organizirala vlastitu zaštitu.

No, od ruske invazije na Ukrajinu u veljači, istraživanja koja su naručili finski mediji pokazala su brzi zaokret u javnom mnijenju, a većina sada podržava pridruživanje. Finska je ostala neutralna još od Drugoga svjetskog rata, odlučivši djelovati kao tampon zona između Istoka i Zapada, dok  je Europa bila podijeljena tijekom Hladnog rata, d...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:52