StoryEditorOCM
Svijet‘Grinč u Budimpešti‘

Financial Times tvrdi da Orban neće stati na Ukrajini: ‘Mogao bi blokirati ulazak Hrvatske u Schengen!‘

Piše ojko Drljača/JL
8. prosinca 2022. - 10:19

U svom jutarnjem e-mail newsletteru Financial Times je pod naslovom „Grinch u Budimpešti“ čitateljima poslao priču u kojoj aludira kako je mađarski populističko-autokratski premijer Viktor Orban spreman pokvariti Božić nizu lidera ostalih članica EU jer se na sve načine bori za deblokadu EU-financiranja, piše Jutarnji list. 

Prema pisanju FT-a, više europskih diplomata zabrinuto je da će Budimpešta tretirati sve dolazeće važne odluke EU tj. vjeruju kako Orban neće stati samo na blokadi odluke o paketu od 18 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu i protivljenju dogovoru o OECD-ovom prijedlogu korporativnih poreza.

Mađari pokušavaju raditi probleme svugdje gdje stignu, prenosi FT neimenovanog diplomata te upozoravaju kako sve više političara treba biti spremno na različite iznenađujuće poteze, pa i one do koji Mađarska nema direktne koristi, ali bi netko drugi mogao imati štete.

Financial Times tako, između ostalog, tvrdi kako ne treba očekivati samo probleme s mađarske strane vezano uz sankcije Rusiji nego bi mogli blokirati pristup Hrvatskoj Schengenskoj zoni. Novinari FT-a napominju kako diplomati u Bugarskoj i Hrvatskoj nisu primili informacije iz Mađarske o mogućoj blokadi, ali naglašavaju kako ništa nije isključeno.

Ako EU ne dogovori planove potrošnje iz fonda za oporavak, Mađarska je u opasnosti da ostane bez 70 posto tih sredstava. Mađarska je pod pritiskom EU jer ne udovoljava kriterijima vladavine prava Europske komisije.

FT tumači kako u diplomatskim krugovima gube strpljenje jer se drame s Mađarskom ponavljaju sve češće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 23:39