StoryEditor
SvijetHerbicid je kriv za sve

Farmaceutski div ukida 12 tisuća radnih mjesta diljem svijeta, u problemima su nakon kupnje Monsanta i isplate basnoslovne odštete vrtlaru koji umire od raka

30. studenog 2018. - 13:48

Njemački farmaceutski div Bayer najavio je ukidanje 12.000 radnih mjesta širom svijeta, uključujući i "znatan broj" njih u matičnoj Njemačkoj.

Uprava i nadzorni odbori odobrili su plan čiji je cilj jačanje temeljnog farmaceutskog i poljoprivrednog poslovanja, navodi se u priopćenju kompanije, objavljenom u četvrtak.

Plan restrukturiranja uključuje i prodaju poslovanja za zaštitu zdravlja životinja, te poslovanja s preparatima za sunčanje Coppertone i linija proizvoda za njegu stopala Dr. Scholl, kao i 60-postotnog udjela u Currenti.

U Bayeru očekuju da će im ti potezi omogućiti povećanje dobiti po dionici s ovogodinjih 5,70 eura na 6,80 eura u 2019. godini, te na zacrtanih oko 10 eura u 2022.

Kompanija sa sjedištem u Leverkusenu u lipnju je zaključila kupnju Monsanta za 63 milijarde dolara. Trenutno se suočavaju s bujicom tužbi zbog Monsantove upotrebe glifosata u herbicidu Roundup, za kojeg neki vjeruju da je kancerogen.

Uprava je suočena s pritiskom dioničara da podigne cijenu dionica koja je naglo pala nakon presude američkog suda da terminalno oboljelom školskom vrtlaru Dewayneu Johnsonu moraju isplatiti 283 milijuna dolara odštete. Naknadno je iznos odštete smanjen na 78 milijuna dolara.

Sud je presudio da je Johnson obolio od raka zbog izloženosti Roundupu, što je otvorilo mogućnost novih sudskih procesa protiv Monsanta.

Glavni izvršni direktor Bayera Werner Baumann izjavio je u četvrtak da restrukturiranje nije izravan rezultat preuzimanja Monsanta niti odgovor na pravne probleme u Sjedinjenim Državama.

"Tim mjerama udaramo temelje za održivo poboljšanje Bayerovih poslovnih rezultata i profitabilnosti", ustvrdio je Baumann.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 16:11