StoryEditor
SvijetVijesti i konteksti

Europu ne ugrožavaju radikalni talibani, nego ‘liberalni‘ mudžahedini

22. kolovoza 2021. - 12:00

Jedno od ključnih pitanja ovih dana jest: što je to taliban 2.0? Modni gurui slažu se da su ovi 2.0 talibani stilski mnogo uznapredovali u odnosu na talibane 96'.

Unijeli su više kolorita u svoje tradicionalne kostime, nabavili kvalitetnije materijale, skratili i oprali kose, poštucali, a neki čak i obrijali brade, na noge su nataknuli "bierkenstockice", outfit su začinili avijatičarskim sunčanim naočalama i "selfaju" se po Kabulu najnovijim modelima smartfona. Više se ne voze na malim starim motorinima, nego su uskočili u mnogo udobnija i robusnija vojna terenska vozila, koje im je ostavila bivša afganistanska vojska prije nego što se razbježala.

No još nigdje nisam pročitala što se nalazi u glavi talibana 2.0? Niti tko je, ili tko je sve, programirao softver za glavu talibana 2.0? Je li u tom softveru samo originalni islamistički program, s krajnjim ciljem osvajanja cijelog svijeta islamom i njegova podčinjavanja zakonima šerijata, nakon što to (po drugi put) učine u Afganistanu? Ili je softver talibana 2.0 modificiran i prilagođen uporabi militantnog islama u preslagivanju svjetskog poretka pa će tome biti prilagođen i njihov drugi krug vlasti u Afganistanu? Tko upravlja, ili tko sve upravlja glavom talibana 2.0?

Modni izričaj

Odgovori na ta pitanja bit će barem donekle jasniji nakon prve faze prijelaznog kaosa u Afganistanu. Po ponašanju novog talibanskog režima u Afganistanu vidjet će se jesu li talibani 2.0 promijenili samo modni izričaj ili i glavu u odnosu na talibane 96'. Jesu li Kina, Iran i Rusija, države koje trenutačno izgledaju kao veliki pobjednici zapadnog povlačenja iz Afganistana i sramotno organizirane evakuacije, uistinu profitirale novim velikim utjecajem ne samo u Afganistanu, nego i u tom dijelu Azije?

Ili su dobile destabilizacijski subjekt u svome najbližem i nešto daljem susjedstvu (Rusija)? Možda će se jednom saznati više i o tome je li katastrofalno organizirana evakuacija, osobito s američke i njemačke strane, bila posljedica potpunog kolapsa njihovih obrambenih i vanjskopolitičkih kapaciteta i kapaciteta državnog vodstva ili je dijelom bila riječ i o programiranom kaosu. Nekako vjerujem da čak i Joe Biden zna da se najprije evakuiraju civili. Tek ćemo vidjeti posljedice afganistanskog izbjegličko-migrantskog vala na susjedne zemlje, ali osobito na EU, koja im je željeni cilj putovanja.

Zasad izgleda da i EU kao cjelina i osobito neke države članice, uključujući i Hrvatsku, prepoznaju opasnost tog izbjegličkog vala i da mu se žele oduprijeti odobravanjem vrlo malih i vrlo selektivnih izbjegličkih kvota i zaustavljanjem izbjeglica u državama susjedima Afganistana. No pitanje je koliko je današnji EU u stanju to učiniti.

I dok najvažnija pitanja o američkom i zapadnom povlačenju i talibanskom preuzimanju Afganistana, kao i o posljedicama, ostaju još potpuno otvorena, ponešto se o pravoj naravi talibana može zaključiti i iz nekih epizoda njihova dosadašnjeg kretanja svijetom.

Talibani vuku podrijetlo iz mudžahedina koji su 1979. svrgnuli prosovjetsku vlast u Afganistanu i potom u desetogodišnjem ratu pobijedili Sovjete u Afganistanu. Opće je poznato da ih je u tom ratu podupirao SAD. Manje je poznato da su ih podupirali svi kojima je SSSR tada bio ideološki ili geopolitički takmac: od Irana i Pakistana do Kine. Sljedeće ratno poprište na koje dolaze ratni veterani iz Afganistana ujesen 1992. jest – Bosna i Hercegovina.

Vojni logori

Na nove zadatke u BiH pripremila ih je ekipa Osame bin Ladena. U BiH su ustrojeni prvi vojni logori za trening mudžahedina na europskom tlu i za regrutiranje pristalica militantnog islama na zapadu, njihova priprema za globalno djelovanje u sklopu terorističke mreže Al-Qa'ida. Radikalniji ogranak afganistanskih mudžahedina prozvao se 1994. talibanima i, nakon pobjede u građanskom ratu nad svojim bivšim drugovima mudžahedinima, 1996. godine preuzimaju vlast u Afganistanu, uvodeći najstriktniji šerijat.

A "liberalniji" dio ekipe nastavlja internacionalno djelovanje s islamističkim ciljevima. Tako mudžahedinski borci iz BiH postaju istaknuti organizatori napada na New York 11. rujna, postaju istaknuti prvaci Al-Qa'ide diljem svijeta, vođa mudžahedina u BiH, Abu Maali, postaje jedan od ključnih zapovjednika u drugom čečenskom ratu… Ukratko, "liberalni" mudžahedini odrađivali su međunarodne zadatke s islamističkim predznakom, a "radikalni" talibani obavljali su domaće zadaće u Afganistanu.

A građanski rat radikalnih talibana i "liberalnih" mudžahedina u Afganistanu u osnovi se ipak svodi na rat za kontrolu nad unosnom trgovinom narkoticima. "Liberalni" internacionalci mudžahedini pak u pravilu izvoze ratove s islamističkim predznakom u druge dijelove svijeta (Bliski istok, Afrika) i terorizam na zapad. Zato i Europa, a osobito Hrvatska zbog svojeg geopolitičkog položaja imaju razloga ozbiljno shvatiti izbjeglički val "liberalnih" mudžahedina, bjegunaca od talibanskog režima iz Afganistana, i činiti sve da se on ne nađe na europskim granicama.

Tim više što je danas gotovo nemoguće razabrati tko sve ima geopolitičke "dionice", a tko kontrolni paket u radikalnim talibanima, a tko u "liberalnim" mudžahedinima, i tko se sve upravlja procesom.

item - id = 1121737
related id = 0 -> 1135674
related id = 1 -> 1133835
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 02:33