StoryEditor
Svijetkobna suradnja s MI6

Europski sud za ljudska prava presudio: Rusija je ubila Litvinenka, bivši špijun je tri tjedna umirao u najgorim mukama

Piše JL
21. rujna 2021. - 12:19

Europski sud za ljudska presudio je da su ruske vlasti odgovorne za smrt Aleksandra Litvinenka 2006. godine u Londonu, piše Sky.

Litvinenko, bivši pripadnik FSB-a, glavni obavještajne agencije Ruske Federacije i principalne nasljednice notornog KGB-a, prebjegao je šest godina prije ubojstva u Veliku Britaniju, točnije u London - prenosi Jutarnji list.

U egzilu je započeo suradnju s tamošnjom obavještajnom službom MI6, što mu bivši ruski kolege nikad nisu mogle oprostiti te je, kako se nagađa, Vladimir Putin osobno izdao nalog za njegovim ubojstvom.

image
Natalia Kolesnikova

Jedan od razloga, osim bijega i kritizirana Kremlja iz Londona, bio je i osobni animozitet između Putina i Litvinenka. U jedinom susretu uživo, 1998. godine, Litvinenko je zahtjevao reformaciju FSB-a, dok je Putin bio na čelu tamošnje obavještajne službe zadužene za sigurnost na domaćem terenu.

Iako su Rusi oduvijek demantirali vlastitu umješanost, Europski sud za ljudska prava svojom je istragom došao do zaključka da su bivši KGB-ov tjelohranitelj Andrej Lugovoj i Dimitrij Kovtun izvršili ubojstvo tako što su Litvinenku u zeleni čaj sipali opasni Polonij 210, rijetki i iznimno smrtonosni radioaktivni izotop na sastanku u londonskom hotelu Millennium.

image
Niklas Halle‘n

Sam Litvinenko je na smrtnoj postelji prokazao dvojac, kao i njihove nalogodavce u Kremlju na čelu s Putinom. Bivši špijun je tri tjedna umirao u nezapamćenim mukama.

Britanci su 2016. proveli vlastitu istragu, a Sir Robert Owen je kao motive osim već spomenutog animoziteta spram Putina i kritiziranje Moskve istaknuo i veze Litvinenka sa istaknutim ruskim disidentima, kao što je Boris Berezovskij - piše Jutarnji list.

item - id = 1128895
related id = 0 -> 1145421
related id = 1 -> 1129685
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 07:41