StoryEditor
Svijetsve zbog boeinga

Europska unija želi nagodbu sa SAD-om nakon odluke WTO-a o uvođenju carina na uvoz preko Atlantika

14. listopada 2020. - 14:51
Američki glavni trgovinski pregovarač Robert Lighthizer  Anna Moneymaker/AFP

Odluka Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kojom se Europskoj uniji omogućuje da uvede carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti gotovo 4 milijarde dolara "daje svim stranama jasan izbor", kazao je potpredsjednik Europske komisije. 

"Jasno sam poručio da sam jako sklon dogovoru sa SAD-om koji će biti utvrđen pregovorima", kazao je u priopćenju objavljenom u utorak Valdis Dombrovskis.

"Naš je prijedlog da SAD povuče carine koje su uveli kao posljedicu presude o Airbusu",  dodao je.

U tom bi se slučaju EU prema potpredsjedniku EK suzdržao od uvođenja kompenzacijskih carina koje je u utorak odobrio WTO.

Ako se rješenje ne pronađe pregovorima, "nevoljko ćemo biti prisiljeni braniti svoje interese i razmjerno odgovoriti", upozorio je Dombrovskis

WTO je presudio da EU može uvesti kompenzacijske carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti četiri milijarde dolara zbog američkih subvencija proizvođaču zrakoplova Boeingu.

Američki glavni trgovinski pregovarač Robert Lighthizer naglasio je u utorak da je SAD već ukinuo nepropisne porezne olakšice koje je savezna država Washington odobrila početkom godine.

"Država Washington ove je godine ukinula tu poreznu olakšicu, pa EU nema valjanu osnovu za protumjere prema američkim proizvodima", rekao je Lighthizer.

"Uvođenje bilo kakvih carina na temelju mjere koja je već ukinuta očito je u suprotnosti s načelima WTO-a i prisilit će SAD na odgovor", dodao je.

EU pak odgovara da isto vrijedi i za američke carine uvedene na uvoz iz EU-a zbog nepropisnih subvencija Airbusovom avionu A380 koji se više neće proizvoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. listopad 2020 14:51