StoryEditorOCM
Svijetmalim koracima

Europska unija ima plan za svoje građane: slijedite ovih devet točaka kako bismo smanjili ovisnost o ruskom plinu i nafti; Uštedjet ćete oko 500 eura, a dobro je i za planet

Piše HINA
22. travnja 2022. - 10:44

Europska unija pozvala je stanovnike da manje voze, isključe klime i rade od kuće tri dana u tjednu, kako bi se smanjilo oslanjanje na rusku naftu i plin.

Europska komisija kaže da bi ove mjere, izrađene s Međunarodnom energetskom agencijom, uštedjele kućanstvima u prosjeku blizu 500 eura godišnje.

Kad bi svi građani EU-a slijedili plan u devet točaka, pod nazivom 'Playing My Part', to bi uštedjelo dovoljno nafte za punjenje 120 super tankera i dovoljno prirodnog plina za grijanje gotovo 20 milijuna domova.

'Ljudi diljem Europe pomogli su Ukrajini davanjem donacija ili izravnom pomoći izbjeglicama, a mnogi bi željeli učiniti više. Većina kućanstava također ima veće račune za energiju zbog energetske krize koju je pogoršao rat. Štednja energije nije samo neposredan način za Europljane da smanje svoje račune, već i da podrže Ukrajinu smanjenjem potrebe za ruskom naftom i plinom, čime se pomaže u smanjenju prihoda koji financiraju invaziju.

Prema planu, smanjivanje termostata za samo 1 °C uštedilo bi oko 7% energije koja se koristi za grijanje, dok bi postavljanje klima uređaja za 1 °C toplije moglo smanjiti potrošnju električne energije i do 10%.

Pozvali su građane da:

- smanje grijanje zimi, a ljeti manje koriste klimu

- podese postavke bojlera

- ekonomičnije koriste svoj automobil

- smanje brzinu na autocestama i voze s isključenim klimama u automobilu

- nedjeljom u velikim gradovima ostave auto kod kuće

- kratke rute prelaze pješke ili biciklom umjesto vožnje

- koriste javni prijevoz

- koriste vlak umjesto letenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 14:32