StoryEditorOCM
Svijetnije kraj

Europska unija donijela odluku: COVID potvrde koristit će se još godinu dana: ‘Virus je i dalje tu, teško je utvrditi utjecaj mogućeg širenja zaraze‘

Piše Hina
14. lipnja 2022. - 08:13

Europski parlament i europske vlade dogovorili su u ponedjeljak navečer da pravila o covid potvrdama ostaju na snazi idućih 12 mjeseci zbog toga što pandemija koronavirusne bolesti još traje.

Predstavnici Europskog parlamenta i vlada članica EU složili su se produžiti važenje uredbe do 30. lipnja 2023., objavilo je francusko predsjedništvo Vijeća EU-a, dodajući da se uredba može opozvati i prije tog roka, ako to dopusti zdravstvena situacija.

Potvrde su namijenjene olakšavanju slobodnog kretanja ljudi tijekom pandemije.

Pomoću QR koda potvrda se može koristiti za dokazivanje je li osoba cijepljena protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili se oporavila od covida-19.

Digitalna verzija može se spremiti na mobilni uređaj.

Europska komisija je u veljači predložila produljenje važenja uredbe o covid potvrdama.

"Virus koji uzrokuje covid-19 i dalje prevladava u Europi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi utjecaj mogućeg širenja zaraze u drugoj polovici 2022. ili pojave novih varijanti", priopćeno je iz Komisije. 

Produljenje važenja uredbe omogućuje putnicima da nastave koristiti svoju covid potvrdu ako države članice zadrže određene mjere javnog zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 02:56